Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kde žijí miláčci z večerníčků?

9. dubna 2007
01:00

Za deset let natočil Václav Chaloupka série o lišce, medvědech, divočácích, vydře, vlcích, bažantech či rysovi. Kde jsou dnes jeho slavní hrdinové?

Většinu svých hrdinů režisér a scenárista Václav Chaloupek (58) zachránil, vypiplal skoro od narození a po dobu natáčení si k nim vytvořil silný vztah. "Se svými seriály se snažím změnit vztah dětí i dospělých k některým živočichům. Pokud ty večerníčky vyvolají zájem dětí o přírodu, splní to svůj účel," říká nadšeně zvířecí režisér Chaloupek. Za deset let natočil série o lišce, medvědech, divočácích, vydře, vlcích, bažantech či rysovi. Jak vzpomíná na prožité chvíle? A kde jsou jeho slavní hrdinové?


1997 - Tuláček Lišák Pusík 7 dílů, 3 měsíce natáčení "Na Pusíka jsem měl úžasné štěstí. Byla to jedna z nejlepších lišek, které jsem kdy potkal. Původně byl určen k likvidaci a já ho zachránil. On se mi za to odvděčil tím, že skvěle a trpělivě hrál před kamerou a stal se tak hvězdou mého prvního večerníčku. Po natáčení jsem mu chtěl dát svobodu, ale on se ke mně pořád vracel. Chvíli žil v záchranné stanici v Rokycanech. Pak jsem si ho vzal k sobě a žil se mnou na mé hájovně čtyři roky. Chodil jsem s ním na procházky po lese. Jednoho dne se už nevrátil. Touha po svobodě ho přemohla..."
1998 - Pruhovaní kamarádi Divoká prasata Bivoj a Beruška 10 dílů, 4 měsíce natáčení "Divočáky jsem jako třídenní mláďata koupil od myslivců, byli určeni k zabití – k lovu pro bohaté lovce, co si chtějí v lese zastřílet. Po natáčení jsem je chtěl věnovat do plzeňské zoo. Tři dny před tím se mi ale ztratili. Někdo je, asi naschvál, v noci pustil z ohrady mé hájovny. Za dva týdny se mi ozvali lesáci, že za nimi malí divočáci běhají po lese. Tam také zůstali..."
1999 - Kluci ze zámku Rodina bažantů, kuna Kudla a jezevčík Čiperka 7 dílů, 2 měsíce natáčení "Bylo to nejtěžší natáčení. Ve večerníčku jich hrálo sedm, ale ve skutečnosti jich bylo aspoň 50. Hrozně rychle rostli, takže jsem musel brát stále další nová mláďata. Vzhledem k tomu, že bažanti nemají schopnost mimiky, bylo třeba přidat k nim další hrdiny. Jako roztomilý nepřítel si tam zahrála moje kuna Kudla a jezevčík Čiperka. Poslední bažantíci zůstali v záchranné stanici ve Spáleném Poříčí. Nakonec dostali dar vypuštění do přírody."
2000 - Méďové Medvídci Kuba, Vojta a Matěj 16 dílů, natáčení 7 měsíců "Zavolal mi medvědář z Českého Krumlova, že se jim v podhradí narodila medvíďata, o která se jejich matka odmítla postarat. Původně se měli jmenovat Artos, Portos, Aramis, ale já chtěl typická staročeská jména. Bývalá medvíďata dnes váží tři metráky a jsou umístěna v novém speciálním výběhu o rozloze 25 arů na Městské hoře v Berouně vedle dětského hřiště. Vždycky, když za nimi přijdu, poznávají mě, nechají se drbat a stále si umějí vzít jemně piškot z mé pusy."
2001 - Vydrýsek Vydra Vydrýsek 13 dílů, natáčení 8 měsíců "Pocházel ze Slovenska, jeho matku přejelo auto a opuštěné mládě bylo nalezeno poblíž silnice. V zuboženém stavu se dostal do záchranné stanice Pavlov, odkud jsem si ho vzal k sobě. Během natáčení a ještě půl roku poté jsem ho měl doma, na hájovně. Pak jsem ho vrátil zpět do záchranné stanice Pavlov u Ledče nad Sázavou, kde je dodnes. Má tam veliký výběh. I když se někdy projevuje jako velký divoch, dodnes mě pozná a i po těch letech se se mnou až dojemně mazlí."
2003 - Bráškové Vlci Flíček a Žolík 7 dílů, natáčení 4 měsíce "Přivezl jsem si je jako dvoutýdenní mláďata ze zoo na Šumavě. O prosazení večerníčku o vlčích mláďatech jsem musel dlouho bojovat, protože vlci jsou prý vnímáni jako zlá zvířata. Po natáčení jsem je chtěl věnovat do zoo, ale už o ně nebyl zájem. Tak jsem si je nechal. Dnes váží přes 50 kilo a jsou na mě hodně fixovaní. Nejšťastnější jsou ve svém velkém výběhu, mají tam pocit jistoty, v neznámém prostoru se chovají vyplašeně. Úžasně vyjí a lidé o nich říkají, že jsou to nejkrásnější vlci, jaké kdy viděli. I když se nedají vycvičit jako psi, mazlí se se mnou svým vlčím způsobem. Třeba mi roztrhají bundu, poškrábají mě. Jsou to prostě krásné šelmy."
2003 - Méďové 2 Medvíďata Honzík a Eliška 13 dílů, natáčení 6 měsíců "Zavolal mě opět medvědář z Krumlova, jestli mi doma ještě zůstaly ty zvířecí dudlíky a flašky. Že se jim v podhradí znovu narodila mláďata a samice je znovu nechce.Váhal jsem, už jsem nechtěl dvakrát vstupovat do stejné řeky, ale pak jsem se rozhodl pro pokračování. Natáčelo se s nimi hůř než s jejich prvními sourozenci. Zvlášť Eliška se projevovala více rozmarně. Dnes váží asi metrák a půl a ještě v roce a půl se krmili mlékem z flašky. Žijí ve společném výběhu v plzeňské zoo, který je považován za největší v republice."
2004 - Madla a Ťap Rys ostrovid a bavorský barvář 13 dílů, natáčení 3,5 měsíce "Tímhle seriálem jsem chtěl upozornit na velké šelmy, které u nás žily a žijí, a člověk se k nim chová špatně. Ťap je rys ostrovid a přivezl jsem si ho jako třítýdenní, ještě skoro slepé "kotě" z olomoucké zoo. Psí slečna Madla - bavorský barvář - začala hrát jako sedmitýdenní štěně. Madla se pro Ťapa stala starším sourozencem a vzorem. Všude malého rysa vodila, naháněla ho z lesa zpátky a starala se o něj. Po natáčení jsem si Madlu nechal jako hlídače na hájence. Ochočený rys Ťap žije v záchranné stanici v Pavlově u Ledče nad Sázavou. Netušil jsem, že večerníček vyvolá takovou kauzu u Českomoravské myslivecké jednoty, která se tvrdě ohradila, že jsem zobrazil myslivce jako zlého lovce, který střílí po psu a rysovi. Prý jsem tímto večerníčkem střelil pěkně vedle. Ne, tvrdím, je to nejlepší trefa, kterou jsem udělal. V řadách myslivců jsou i špatní, kteří střílejí po všem. Proto jsem naprosto úmyslně tuto scénu natočil. Vzhledem k celé kauze uvažuji o natočení pokračování."
Václav Chaloupek Narozen: 21. 5. 1949 v Plzni Vystudoval: Pedagogickou fakultu, chtěl se věnovat kresbě a malbě zvířat Rodina: Ženatý, má dvě dcery, syna a tři vnučky Pracoval: Pro ČT natočil přes 1500 reportáží a sérii dokumentů z cest po jižní Africe Žije: Na své hájovně u Rokycan, poblíž Trokavce, na okraji brdských lesů, se svými vlky, psem a dalšími zvířaty Právě teď: Už rok ČT 1 každý večer před 18. hod. vysílá velmi sledovaný seriál o aktuálním dění v krajině – Minuty z přírody Co plánuje dál: Připravuje večerníček o ježcích. Zanedlouho odlétá do Afriky, kde plánuje natočit dokumentární seriál o zvířatech divoké Afriky.