Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Four Seasons: Tady bydlí slavní!

3. března 2007
01:00

Je to nejluxusnější hotel Česka. Zázemí v něm najde většina zahraničních hvězd, které do Prahy zamíří. Na přespání nemá každý

Nejluxusnější hotel v zemi, místo, kde hledají zázemí téměř všechny zahraniční celebrity a boháči, kteří do Česka zavítají. Za přespání v něm v přepočtu dají až sto čtyřicet tisíc korun za noc. Za co se v něm platí a co všechno v ceně dostanete? Blesk přináší exkluzivní reportáž ze zázemí hotelu.


Místo, kde se plní přání Specialitou hotelu je plnění přání hostů. Ta někdy bývají víc než náročná. "Na vyřízení přání máme 24 hodin a klient za jejich realizaci hotelu nic neplatí. Účtujeme mu pouze vlastní hodnotu toho, co se od nás čeká," vysvětluje Kateřina Fričová
Kdo tu také bydlel * Madonna * Sean Connery * Robbie Williams * Jean-Paul Gaultier * Bruce Willis
Co zvládli * koupě pražského krysaříka i s doklady nutnými pro vývoz * zastavení Orient expresu v Plzni pro paní, která ho zmeškala v Praze * vyrobení a doručení čokoládového narozeninového dortu pro 30 lidí z Prahy do Plzně za dvě hodiny
Co hostům rozmluvili * uvázání květiny o průměru dvou metrů. Náhradou byl květinový koš přivezený dodávkovým autem
Nejdražší pokoj v hotelu Nejdražším pokojem je prezidentské apartmá umístěné v barokní části hotelu. Noc strávená v něm stojí od 3000 euro do 5000 euro. V přepočtu to je zhruba osmdesát až sto čtyřicet tisíc za noc. "Jeho výhodou je, že pokud si host přeje, je možné ho spojit s dalšími čtyřmi přilehlými ložnicemi na patře tak, že celé patro zůstane uzavřené," vysvětluje Kateřina Fričová. Specialitou hotelu jsou postele vyrobené přímo na míru. "Mají rozměr dvě stě na sto osmdesát centimetrů. Výška matrace je třicet centimetrů. Obojí se vyrábí přímo pro náš hotel v továrně Torontu," říká Kateřina Fričová. Pokud se hostovi na posteli dobře spí, je možné ji přes hotel objednat. Milovnicí těchto postelí je například Julia Roberts. Z pokojských se o prezidentské apartmá stará pokojská Jiřinka. Ta tady slavným večer odestýlá ke spaní. Koupelna pokoje je v béžovém mramoru a dominuje jí plazmová televize, na kterou je možné se dívat přímo z vany. Do koupeny se jde přes šatnu přímo z ložnice. Obývací pokoj apartmá sousedí s pracovnou a jídelnou. Pokoji vévodí nefunkčíní kachlová kamna z 18. století.
Žehlí pro "pracháče" V hotelu se denně vypere víc než 900 kg hotelového prádla. "Jen ložního prádla, které se denně mění, je čtrnáct praček po padesáti kilech. K tomu pereme i prádlo hostů. Nejčastější jsou košile," říká Jana Košatová, která se o prádelnu a mandlovnu stará. Specialitou hotelu je mandl, který prádlo i skládá, a "žehlička" košil. "U košile nejprve vymandlujeme límeček a manžety a pak jí navlékneme na jakousi pannu, která se zasune do stroje, ve kterém proudí horký vzduch. Ten zmuchlanou košili vyrovná," vysvětluje Jana Košatová.
Vyšijí monogram Ke službám hotelu patří i drobné úpravy oblečení. "Pokud host dá do prádla košili bez knoflíčku, nebo kalhoty s poškozeným zipem, dostane je od nás druhý den automaticky opravené," vysvětluje Jana Košatová. Z rukou švadlen pochází i jedna z pozorností podniku - polštář s vyšitými monogramy hostů. " Pokud se u nás rozhodnou novomanželé strávit líbánky, dostanou od nás polštář vyšitými monogramy. Ten se jim po první noci vypere, složí do krabičky, aby si ho mohli odnést domů," dodává vedoucí.
Zdobí květinami celý hotel K hotelovému luxusu patří i květinová výzdoba. "Nové aranžování je každý čtvrtek. Tento týden budou hlavními květinami orchideje a exotické květiny," říká květinářka Martina. Květiny jsou po celém hotelu. Nechybí ani na umyvadlech záchodů.
Vaří pro celebrityKuchyně hotelu jsou v podlažích pod hotelem. "Jako pozornost podniku dodáváme na pokoj mísy s ovocem. Ta největší je pro prezidentské apartmá. Orchideje, které mísy zdobí, jsou speciálním druhem, které vydrží dlouho bez vody," vysvětluje vedoucí kuchař David Anger. A kolik stojí oběd či večeře? "Nejlevnější dvouchodový oběd je za 990 korun. Oběd se třemi chody stojí 1200 korun. Mezi nejdražší jídla naopak patří čtyřchodová jídla spojená s degustací vín za 3400; pětichodová jídla s degustací jsou za 4050 korun," vysvětluje David Anger. Jedním z jídel, která jsou součástí vícechodových pokrmů, je i šafránové rizoto. "Vaříme nejčastěji italskou kuchyni. Ale už jsem na přání dělal i naše jahodové knedlíky přelité vanilkovou omáčkou," dodává šéfkuchař.