Brusel ochrání českého kapra

Pohořelický kapr získal zeměpisnou ochrannou známku Evropské unie
 (Autor: Blesk)
Autor: red - 
1. března 2007
01:00

Po budějovickém pivu získali zeměpisnou ochrannou známku Evropské unie kapři z Pohořelic na Znojemsku a chmel ze Žatce

V Pohořelicích a Žatci mohou jásat. Kapři z Rybníkářství Pohořelice na Znojemsku a žatecký chmel totiž včera získali zeměpisnou ochrannou známku Evropské unie, tedy chráněné označení původu. To komise uděluje podle velice přísných pravidel. Jaká jsou? Všechny složky výrobku musí pocházet z dané oblasti a musí vznikat za použití uznávaných a prověřených výrobních postupů. Pohořelický kapr se živí rostlinami, které se v rybnících vyskytují přirozeně, nejde tedy o průmyslový odchov. Dorůstá pomaleji, má lepší maso a jemnější rybí chuť. Žatecký chmel je pak první druh chmele v Evropě, který v soutěži o chráněné označení původu uspěl. Od udělení známky si naši rybáři a chmelaři slibují hlavně lepší postavení svého zboží v evropské soutěži. Česká republika získala ochrannou známku v minulosti už pro tři budějovická piva, loni v prosinci ji pak dostaly kornoutové perníky ze Štramberka s názvem Štramberské uši. V příštích měsících by měla komise rozhodnout o hořických trubičkách, karlovarském sucharu a lomnických sucharech.