"Brněnské škopek" má chuť z Prahy

Autor: mh - 
15. února 2007
01:00

To je rána pro hrdé obyvatele Brna! Chuť jejich oblíbeného nápoje je vytvořena díky kvasinkám, kterým dali život v Praze

"Nejlepší ochtl je z oltecu!" To tvrdí vyznavači chmeloviny. V brněnském nářečí tak vysvětlují, že není nad pivo ze starého Brna. Zřejmě žádný z nich však vůbec netuší, že chuť oblíbeného nápoje je vytvořena díky kvasinkám, kterým dali život v Praze! "Pro kvalitu piva jsou klíčové i kvasinky. Každý jejich kmen produkuje jiné těkavé látky, různé chutě a vůně a to také dává pivu typické vlastnosti," říká Michal Gec, vedoucí hlavního kvašení pivovaru Starobrno. Sládci tu nejprve zkoušeli kvasinky z kvasničné banky v německém Weihenstephanu. Chutí však neuspěly. Ani česká kvasničná banka Výzkumného pivovarského a sladařského nenabídla uspokojivý výběr. Chuť současnému moravskému moku dávají paradoxně kvasinky vypěstované ve spolupráci s pražskou Vysokou školou chemicko- technologickou. A nový kmen pro "brněnské škopek" je už dokonce registrovaný i v bankách Německa a Nizozemska s názvem Starobrno.