I holky šly na jedno!

Pivaři měli svátek! V Táboře se sešli milovníci zlatavého moku. Pivo nejrůznějších druhů a příchutí teklo na akci proudem
Tábor se stal Mekkou tisíců českých pivařů. Šestadvacetistupňové, kvasnicové, perlivé jako šampus, s příchutí i klasické se správným řízem. Právě taková piva tekla proudem v táborském Amber hotelu Palcát na největším setkání pivařů v zemi. Jedinečnou možnost ochutnat na místě 80 druhů chmelového nápoje si nenechaly ujít čtyři tisíce lidí z celé republiky! Součástí 17. ročníku slavností piva byla již tradičně degustační soutěž, do které se přihlásilo rekordních 64 pivovarů ze čtyř zemí s 273 pivními vzorky. Největším překvapením bylo vítězství piva Ambrosius Gold pivovaru Holba v jedné z kategorií. Českou pivní pečeť s převahou vyhrálo pivo, které běžně nabízejí levné hypermarkety. Odborníky to překvapilo natolik, že si po sečtení výsledků nechali z marketu přinést několik lahví. "Porovnali přihlášený vzorek s pivem, které je běžně k dostání v obchodě. Až na teplotu museli uznat, že je shodné," řekl Alois Srb, který stál u zrodu pivní přehlídky. Zatímco odborníci za zavřenými dveřmi posuzovali vzorky piv, z hotelu se na čtyři dny stal obří bierfest se vším, co k pivu patří. Nechyběly zabíjačkové speciality, pivní soutěže ani lidová muzika. Co ale lákalo návštěvníky především, byla možnost ochutnat na jediném místě tolik druhů piv! A bylo co porovnávat! K mání bylo portské mezi pivy - šestadvacetistupňové pivo z Pivovarského dvoru Zvíkov, zájem byl i o speciální s ovocnými příchutěmi či nejvzdálenější australské Forsters. Vítězná piva * světlé výčepní - Starobrno tradiční, výrobce - pivovar Starobrno * tmavé výčepní - Dačický, výrobce - pivovar Kutná Hora * světlý ležák - Hostan hradní, výrobce - pivovar Hostan Znojmo * tmavý ležák - Havran, výrobce - pivovar Vyškov * světlý ležák premium - Ambrosius Gold, výrobce - pivovar Holba Hanušovice * tmavé speciální - Bernard speciální, výrobce - Rodinný pivovar Bernard Humpolec * světlé speciální - Speciál 14%, výrobce - DUP družstvo Pelhřimov Co hodnotí odborná porota Komise je složena z odborníků v pivovarnictví, především sládků, kteří mají degustační zkoušky. Posuzuje zejména čirost, vůni, chuť, hořkost říz a pěnu. Všichni se shodují v tom, že pokud má pivo správný říz, svádí k napití. Proto je první lok důležitý stejně, jako vůně.