Jak se "vaří" v pražské zoo

14. ledna 2007
01:00

Jak si dávají "do nosu" zvířata v pražské zoo? Ošetřovatelé jim servírují jen vybrané lahůdky - ovoce, zeleninu i maso

Nasytit velkou rodinu, to je práce na půl dne. A když jde o velkou zvířecí rodinu, která je v pražské zoo, je to práce na celý den. Na denní "porci" je totiž potřeba připravit 250 kilo masa, 80 kilo ryb, 50 kilo brambor, několik hrnců rýže a čočky a pěknou hromadu sena, granulí a spoustu dalšího... Tady se vaří Kuchyň v zoo se ve všem podobá kuchyni, ve které se vaří lidem. Je v ní sporák, na kterém se v hrnci vaří rýže, čočka, vajíčka či brambory. "Teď akorát vařím slepice. Na ty se těší třeba tamaríni nebo pásovci," říká Marta Řezníčková. K dalšímu vybavení kuchyně patří i lednice plná krabicového mléka, jogurtů a tvarohů, které se rozdělují do připravených kyblíků. K pití je na výběr džus, čaj černý, nebo ovocný. Vařit se začíná již v šest hodin, tak, aby zvířata byla do devíti hodin nakrmena. Bourá maso pro šelmy V zoo se denně spotřebuje 250 kilogramů syrového hovězího nebo vepřového masa. K tomu se ale musí připočítat ještě další - například ryby, drůbež, potkani, myši nebo jejich holátka. Maso pro šelmy je uskladněné ve velkých chladících boxech. "Bourat začínám ráno kolem sedmé. Zvířata musí dostat nažrat ještě před tím, než se otevře pro návštěvníky. Tygři i další se na maso nejvíc těší asi v pondělí. V neděli mají totiž půst," vysvětluje řezník David Bukáček. Co se pro zvířata nakupuje "Měsíční rozpočet pro zoo je milion a čtvrt. To je asi čtyřicet dva tisíc na den. Za to se musí pořídit všechno. Maso, zelenina, ovoce, granule, seno a spoustu dalšího. Na seno jsou nejnáročnější asi žirafy a losi, ti musí mít to "nejluxusnější", nejlépe vojtěškové, anebo prvotřídní luční. Pro tučňáky a lachtany kupujeme mořské ryby v kvalitě, která odpovídá nejpřísnějším předpisům pro lidský konzum. Například sledě ale potřebujeme hned v několika velikostech, což v praxi znamená, že například tu nejmenší velikost musíme kupovat od specializovaných firem, zabývajících se zásobováním zoologických zahrad," říká hlavní krmivář Antonín Mrázek. Speciální potravu tvoří větve, nejlépe ovocných stromů. "Těch spotřebujeme opravdu kvanta a není jednoduché je někdy sehnat. Nesmí být z postřikovaných stromů, ze stromů od silnic a z míst znečištěných exhalacemi. Rádi přijmeme nabídku takovýchto větví do 50 km od Prahy," dodává krmivář. Co se prostře slonovi Sloní jídelníček je opravdu pestrý. Granule, seno, zelenina, ovoce... "Pro slony máme i speciální granule. Jsou to velké kuličky, které voní po banánech. Ty ale nedostávají každý den," říká chovatel slonů Jan Janošek. Dobu během snídaně chovatelé často využijí k péči o nohy a kůži zvířat. Jídelníček slona Mačkaný oves 4 kg Sloní granule 4 kg Tvrdé pečivo 4 kg Mrkev 8 kg Zelí 1 kg Jablka 2kg Seno 20 kg Sláma 10 kg K tomu fůrka větví, petržel, celer, cibule a další zelenina. Na zapití potřebuje 100-150 litrů vody. Lemur posnídá zeleninu Malými jedlíky jsou lemuři. Jejich denní norma je 1,30 kg potravy. "K snídani dostávají hlavně zeleninu - celer, červenou řepu, petržel," říká chovatelka Denisa Ryšková. Odpoledne si pochutnávají na ovoci. Nejčastěji na krájených banánech, pomerančích nebo hroznovém víně. Jako přídavek dostanou jeřabiny, tvaroh, vajíčka a hrstičku rýže. Jídelníček lemura Směs kořenové zeleniny 20dk Čínské zelí 2 dk Opmeranče, banány 10 dk Tvaroh 5 dk Vařená rýže 5 dk Půlka vejce K tomu směs zelených natí a salátů, ovocný kompot a granule Tučňáci se před snídaní musí zvážit Den u tučňáků začíná před sedmou ranní. Ještě předtím, než přijde na řadua krmení, je totiž potřeba nechat rozmrznout mořské ryby a zvážit mladé. "Mláďata se do dvacátého dne života váží každý den, pak stačí každý pátý," vysvětluje chovatelka Helena Rosypalová. Pak přijde krmení. "Ryby jim dáváme z ruky. Musíme mít kontrolu nad tím, kolik který sežere. Kromě toho je to výhoda, když má některý z nich předepsané vitamíny, nebo léky. Víme přesně, že je dostal," vysvětluje chovatelka. A jak vážení dopadlo? Chovatelky byly spokojené. Váhový přírůstek byl téměř 150 gramů. Jídelníček tučňáka Prosolení sledi nejmenší velikosti 0,6 kg K denní dávce se 1x týdně přidávají vitamíny v tabletách Tygři drží nedělní půst Jídelníček tygra je jasný. Hlavní složkou je syrové maso. "Denní dávka pro tygry je osm kilo masa. A v neděli mají půst. Část dávky mají tygři i volně umístěnou ve výběhu. Je to proto, aby se trochu zabavili a neměli všechno jen naservírované," říká chovatelka Veronika Šestajová. Než však tygr dostane svojí snídani, je potřeba pořádně uklidit výběh. Jídelníček tygra Syrové maso 8 kg Nejčastěji jde o hovězí či vepřové maso. Pokud je ale "na skladě" koňské, jehněčí dává se jako změna K tomu se 2x týdně pro zpestřění podává slepice.