Tak k vám putuje vánoční kapr

21. prosince 2006
01:00

Než se vánoční šupináč stane hlavní součástí štědrovečerní hostiny, musí po výlovu urazit ještě dlouhou cestu

Vánoce jsou doslova za dveřmi. A se svátky i tradice. Patří mezi ně, jak jinak, i vánoční ryba, nejčastěji kapr. V Česku se ryb objeví v domácnostech o Vánocích tuny. Než si ale třeba toho z třeboňského rybníka koupíte, musí se o šupináče postarat rybáři. Například takový tříkilový "macek" si pěkně plaval, krmil se a rostl v rybníku čtyři roky. Po výlovu ho čeká daleká cesta. Blesk sledoval pouť jednoho takového třeboňského šupináče z jihu Čech až do Prahy...


Pustit, nebo ne? V mnohých rodinách s malými dětmi se to stalo už tradicí. Vánoční kapr se sice vyšplouchá ve vaně, ale na pánvičce či pekáči stejně neskončí. Děti, většinou s tatínky, šupináče odnesou k vodě a dají mu svobodu. Je to dobře, nebo ne? "Pokud je ryba zdravá, není odřená či pomlácená, není to problém. Jen se nesmí pustit z teplé vody rovnou do studené. Dostala by šok. V jednom našem rybníku jsme takových ryb po měsících objevili dost. A měly se čile k světu," míní Karel Řezníček z pražské organizace Českého rybářského svazu.