Hoteliér číslo 1 smaží švestky

"Profesionalita a pokora" - to je krédo restauratéra roku, kterým se stal Jiří Guzdek z hotelu Gong ve Štramberku
Hoteliér a restauratér roku. Tím se stal Jiří Guzdek (55), šéf štramberského hotelu Gong a profesor gastronomie z ostravské školy AHOL. Vybrali ho z devíti uchazečů také proto, že nikdo další v kraji bez restitucí či privatizací nepostavil na "zelené louce" čtyřhvězdičkový hotel. "Považuji to za ocenění celoživotní práce i povzbuzení, abych předával dál své zkušenosti," řekl Guzdek, jehož krédem je "Profesionalita a pokora". V branži je už 40 let a jeho pokrmy ochutnali například bangladéšská princezna nebo indický ministr. Specialita Jiřího Guzdka Smažené sušené švestky v těstíčku s povidlovou omáčkou a šlehačkou Potřebujeme: sušené švestky, rum, mandle, vejce, smetanu, hladkou mouku, droždí, vanilkový cukr, povidla, tuk na smažení, červené víno, šlehačku ze smetany. Vypeckované švestky dáme na noc do rumu. Místo pecek vložíme mandle. Obalíme v těstíčku z vajec, smetany, hladké mouky, droždí, vanilkového cukru a kapky rumu a smažíme. Na talíři přelijeme omáčkou z rozehřátých povidel ředěných červeným vínem a dochucených skořicí a rumem. Celé nazdobíme šlehačkou.