Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Republika se slunila, padl rekord

16. listopadu 2006
01:00

Počasí je nevyzpytatelné. Poté, co lidé vytáhli zimní kabáty a přezuli zimní pneumatiky, ulice se zaplnily hřejivými paprsky

To je ale změna! Jen co jsme vytáhli ze skříní zimní kožichy, přezuli letní pneumatiky našich motorových "miláčků" a vyrazili lyžovat na hory, všechno je zase jinak. Venku běháme v tričku, obloha jako vymetená a sluníčko i na horách hřeje už od rána. A v pražském Klementinu byl včera dokonce pokořen oficiální teplotní rekord 16 °C z roku 1926. Naměřili tam totiž 16,4 °C! Po studeném období nás čeká zase pár dní s příjemným počasím. Začalo to po celé republice včera, nejvíc bylo v Českých Budějovicích - 16,4 °C. Rekord padl i v Klatovech. Lidé shazovali zimní oblečení, dívky zase vytáhly minisukně a trička. A pěkné počasí nám má vydržet až do konce listopadu. "Teploty okolo 16 °C v těchto dnech jsou nadprůměrné. Malé ochlazení přijde až s víkendem, kdy nás po ránu zahalí mlhy a rtuť bude kolísat mezi 11 až 15 °C," řekl meteorolog Jan Horák. Ovšem podobný trend počasí má následovat i příští týden a na pořádnou zimu tak máme zapomenout. "Další sníh by se na horách mohl objevit až koncem listopadu," míní Jiřina Švábenická z Českého hydrometeorologického ústavu.


PLZEŇ 15 °C Slunečních paprsků si krátce před polednem užívala u zazimované fontány před muzeem v centru Plzně slečna Mája (22). "Škoda že už ta fontána nefunguje. Docela by se dnes hodilo, kdyby tam byla voda," smála se. ÚSTÍ NAD LABEM 14,5 °C Modrá, od mráčků vymetená obloha a ulice zalité sluncem provázely od včerejšího rána obyvatele Ústí nad Labem. Lidé odkládali kabáty a na umělohmotném kluzišti na Mírovém náměstí se proháněli bruslaři jen v tričkách. 16,4 °C PRAHA Do parku na pražském Žofíně včera mohli vyrazit rodinky s dětmi oblečenými o poznání více nalehko než v minulých dnech. PRAĎED 5 °C Na prosluněný jesenický Praděd vyrazilo několik prvních běžkařů. "Bagr prohrnul cestu, tak se už dá jezdit podél silnice z Ovčárny až na vysílač," řekl provozovatel zdejšího hotelu Tomáš Gangur.