Vařil pro Cruise, doma nemá ani sporák...

Pavel Mareš (vlevo) s manželkou Janou. Starali se o ně nejlepší čeští kuchaři...
 (Autor: Jiří Mevald)
9. října 2006
11:30

Zajímá vás, co se podávalo na velkolepé svatbě Kuchaře roku? Máme pro vás exkluzivně recept na jednu z dobrot

Vařil Tomu Cruisovi, legendárnímu horolezci Reinholdu Messnerovi nebo Ivaně Christové. O víkendu se ale v Klokočné u Mnichovic všechno otočilo. Okolo Pavla Mareše (28) se točili špičkoví kuchaři. Nesešli se kvůli soustředění na nějakou vrcholnou světovou gastronomickou soutěž národního týmu, ale snažili se na Marešově svatbě. A před kralujícím Kuchařem roku se chtěli předvést... Venku ženicha s Janou Marešovou (27) čekal špalír kolegů v kuchařském, kteří ženichovi nasadili čepici a pak už svatebčané usedli k exkluzívní svatební tabuli. Jak vypadá menu Kuchaře roku? Paštika z husích jater s hruškovou omáčkou a panenské jablíčko s vinnou hruškou, dvojitý slepičí vývar, maso, nudle, játrové knedlíčky, svatební svíčková, houskový a karlovarský knedlíček a marinované čerstvé brusinky, malinový mousse pod karamelovým závojem a omáčkou z lesních plodů a svatební dort! Přestože patří do národního týmu složeného z našich nejlepších kuchařů a cukrářů a i partnerku má z branže, doma si toho asi moc neuvaří! „Zatím nemáme ani sporák, jen varnou konvici,“ smál se Mareš. Po svatebním menu hosté ochutnali raritu - růžový burčák z vinohradu, který majitel podniku U koně Jaroslav Sapík založil místo sadu.


Zkuste si: Paštika z husích jater Kachní játra 500 g, vepřové maso 250 g, mléko 0,5 l, žemle 1 ks, slanina 100 g, malá cibule 1 ks, vejce 2 ks, sůl, paštikové koření půl lžičky, červené víno 2 lžíce. Na rozpuštěné slanině zpěníme cibulku, přidáme na kousky nakrájené maso a podusíme doměkka. Žemli zvlhčíme mlékem. Maso umeleme s játry a žemlí, vmícháme rozkvedlaná vejce. Nakonec směs dochutíme solí, paštikovým kořením a vínem. Přendáme do formy, uzavřeme a vložíme do vodní lázně. Vaříme 1 až 1,5 hod. Paštiku pak necháme ve formě vychladnout.