Kořalka do žaludku i na klouby

24. září 2006
15:00

Léto bylo sice suché a úroda ovoce nevalná, zato jsou plody nadměrně sladké - pálenka bude skvělá!

Milovníci "tekutého ovoce", těšte se! Odborníci se shodují: Čekáme mimořádně kvalitní kořalky. Suché počasí se sice v některých lokalitách podepsalo na úrodě, ale v tomto případě platí, že méně je někdy více. Ovoce je totiž mimořádně sladké a aromatické. Doby, kdy se podivuhodná přeměna zejména švestek a meruněk odehrávala především na Moravě, jsou pryč. Dnes se pálí všude - a ze všeho. Čtvrtou sezónu již funguje v Lenešicích na Lounsku Palírna U rybníka Luboše Petříčka. Ovoce k němu svážejí lidé ze severu Čech i od Prahy. Vloni se pálilo především z jablek, letos asi budou převažovat švestky. "Pálíme minimálně na padesát procent. Zákazníci původem z Moravy ale většinou chtějí nějaké to procento navíc. Lidé k nám zatím vozí jablka, hrušky, meruňky, třešně i ostružiny. Dělali jsme i destilát z jahod, voněl jako jahodový kompot," prozradil Luboš Petříček mladší. Někteří zákazníci si přejí pálenku neředit. "Natírají si tím bolavé klouby. Prý jim to pomáhá," dodal. Pálenice v Želešicích na Brněnsku patří k nejmenším u nás. Její kotel pojme pouhých 220 kilo kvasu. "Má to svoji výhodu. Každý pěstitel má stoprocentní jistotu, že mu vyteče kořalka pouze z jeho kvasu," vysvětlil majitel Pavel Homolka. Jeden cyklus trvá zhruba 2,5 hodiny. Ty může pěstitel strávit v útulné místnosti, v níž nechybí ani televize. "Až do listopadu pálíme letní ovoce, poté přijdou na řadu hrušky, jablka, mirabelky a pak švestky," dodal. Naplno "jede" také vyhlášená pálenice v Těšeticích, která přes léto prošla kompletní rekonstrukcí. "Letošní sucho sice poznamenalo úrodu, ale tam, kde ovoce je, má vysoký obsah aromatických látek a je mimořádně sladké," řekl její provozovatel Alexandr Zarivnij. "Letos budou vynikající pálenky!" odhadl budoucí produkci zkušený lihovarník.