Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zoo se těší na druhé gorilí mládě!

Kamba mateřství lehce zvládne, má to nacvičené s Mojou
 (Autor: ZOO Praha)
12. září 2006
15:00

České zoologické zahrady se mají čím chlubit. Gorila Kamba z Prahy čeká mládě a v Jihlavě se zase pyšní vzácnými levharty

Naprostá senzace! Gorila Kamba z pražské zoo, která dnes slaví 34. narozeniny, dostala od přírody ten nejkrásnější dárek. Čeká mládě! Je to obrovský úspěch, Kamba je totiž velmi geneticky cenná. Je jednou z posledních evropských goril narozených ve volné přírodě. Pokud vše půjde jak má, tak se na konci ledna nebo na začátku února v zoo narodí v pořadí již druhé gorilí mládě. "Její březost potvrdily opakovaně testy," uvedl ředitel zoo Petr Fejk. Ošetřovatelé goril takovému štěstí nechtějí ani uvěřit. Kamba je totiž nejstarší členkou pražské gorilí tlupy a nejvíce plodné období má už za sebou. "V přepočtu na lidský věk jí je tak 45 až padesát let. Gorily v tomhle věku mívají mláďata málokdy," řekl ošetřovatel goril Marek Žďánský. Zdá se ale, že vitamíny pro snazší oplodnění zabraly. "V květnu měla velmi silnou říji, samec Richard ji minimálně čtyřikrát napářil a nakonec se to povedlo," popsal zázrak Žďánský a dodal: "Je to obrovský úspěch. Kamba je geneticky strašně důležitá, protože je jedna z posledních goril, které se narodily ve volné přírodě. Její krev je tak geneticky čistá a její potomek má před sebou skvělou budoucnost." Ošetřovatel nemá žádné obavy, že by se "těhulka" v roli matky neosvědčila. "Má dobrou přípravku díky Moje, o kterou se krásně stará," sdělil. A co na to Richard? Jako správný chlap vše pozoruje s klidem a hrdostí, která je u něho na místě.


Chlubí se vzácnými levharty Z vzácného přírůstku se už nyní těší jihlavská zoo. Pouhých dvaadvacet dnů je totiž dvojici koťat levharta cejlonského. Pohlaví obou šelmiček zůstává zatím chovatelům utajeno. "Matka, pětiletá Daisy, je zatím ze své nové role velmi nervózní a tak si netroufáme ji jakkoliv rušit," uvedl zoolog Aleš Toman. Vzácné snímky stačil prý nafotografovat zatím jen jediný ošetřovatel těchto vzácných levhartů. Ten je podle Tomana ještě nervóznější než samotná levhartí máma a její potomky před ostatními zvědavými kolegy brání doslova vlastním tělem.