Na kořalky bude letos dobrý rok

Z pálenic na jihu Moravy se line vůně pálenky z meruněk i švestek, ten letošní ročník prý bude výjimečně dobrý
Milovníci domácích kořalek budou mít hody! Z pěstitelských pálenic na jihu Moravy se totiž nyní line vůně meruňkovice. A co nevidět z kotlů poteče i tradiční moravská slivovice. "Zahrádkáři by se ale letos měli zvlášť těšit na calvados z jablek. Těch se urodilo hodně," láká na opojný ovocný destilát Marie Stejskalová, majitelka pálenice z Viničních Šumic na Brněnsku. S výkupem jablek začne už 23. srpna. "Nádoby na jejich zpracování jsou připravené. Doporučuji pěstitelům, aby do pálenic vozili nezpracovaná jablka. Domácí výroba kvasu se totiž kvůli pracnosti a drahému cukru prodraží," radí Stejskalová. Spoustu jablek navíc podle ní poškodily deště a kroupy. Ovoce trpí i strupovitostí a nehodí se proto k uskladnění. "Je tedy určitě lepší nechat z jablek vyrobit calvados. Vždyť vypálení litru 50procentní pálenky z dodaného ovoce stojí jen kolem stokoruny," vypočítává majitelka pálenice. Upřesnila, že jedna rodina může vypálit nejvýše 60 litrů 50procentní lihoviny. "Při překročení tohoto limitu se pěstitel vystavuje dodatečnému zdanění a postihu celníků," varuje Stejskalová. A pokuta až sto tisíc hrozí podle zákona o lihu pěstiteli, který by destilát z pálenice dál prodával. Zatímco loni byla podle ní nejhorší sezóna za posledních 15 let, letos je to přesně naopak. "Na domácí kořalky to bude dobrá sezóna. Švestek ale celkově ubývá, takže slivovice se z nich bude pálit jen okrajově. Hlavní surovinou k výrobě pálenek budou jablka," odhaduje Stejskalová další vývoj.