Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Arktida bývala subtropickým rájem

Staveniště české stanice na ostrově Jamese Rosse začátkem letošního roku
 (Autor: Hynek Adámek, Geographic National)
Autor: Famous - 
2. června 2006
13:58

Podle vědců měla Arktida před pětapadesáti miliony lety subtropické klima! Žili zde aligátoři a všude hojně rostly palmy

Arktida bývalá subtropickým rájem s palmami, aligátory a průměrnou teplotou třiadvacet stupňů Celsia. Podrobné průzkumy kolem severního pólu odhalily, že oblast byla před pětapadesáti miliony let mnohem teplejší než se myslelo. Vědci také díky novým studiím zjistili, že obyčejná kapradina může pomoci odvrátit fakt, že se ze Země stane v budoucnu obří skleník. Velké množství kapradin v Arktidě totiž produkovalo tolik oxidu uhličitého, že v oblasti způsobil pokles teploty. Dramatické ochlazení mělo za následek změny směru větrů, oceánských proudů a také velký vliv na rostliny a zvířata žijící v oblasti. "Kapradiny velice přispěly ke snížení teploty," tvrdí Hank Brinkhuis z Univerzity v Utrechtu. Tyto rostliny by tak mohly teoreticky zastavit globální oteplování. Globální oteplování se v průběhu posledních let dostalo do popředí zájmu odborníků z různých oborů. Britský přírodovědec Alan Calverd přišel například s převratnou teorií, podle níž by celosvětový vzestup teploty mohlo zastavit globální vegetariánství. Kdyby všichni lidé na světě přestali jíst maso, mohli by tím podle Calverda zachránit planetu. Podle Calverdovy revoluční teorie by skoncování s vepřovou sekanou, jehněčími kotletami a kuřecími karbanátky pomohlo více než snížení spotřeby pohonných hmot a plynu. Právě hospodářská zvířata chovaná pro maso a další živočišné produkty vypouští do světa až jednadvacet procent veškerého oxidu uhličitého pocházejícího z lidské produkce. "Celosvětové snížení produkce masa podle cílů schválených v Kjótském protokolu by možná vzbudilo menší politický odpor než snížení spotřeby fosilních paliv," míní doktor Calverd.