Superkomora zachrání zaplavené archivy
To je hlavička! Student Václav Kohout vymyslel unikátní stroj! Vědci jsou jeho vynálezem nadšeni.
Česká hlava! Mladý technik Václav Kohout je koumes. Dokonce nad jeho vynálezem, víceúčelovou vakuovou komorou, smekají i odborníci z Francie, Anglie a USA. Prototyp speciální komory je nyní v pražském centrálním depozitáři Národní knihovny. Tady se s její pomocí budou zachraňovat archiválie a dokumenty poničené při povodni v roce 2002. Paradoxem je, že Kohout kvůli projektu přerušil studium na ČVUT. Teď chodí na vysokou školu přednášet. Jak už tomu při novinkách v technice bývá, a to se týká právě i komory z Řevničova, na začátku byl prostý nápad. "Vědomosti ze studia jsou důležité. Bezpochyby. Stejně tak je ale důležitý selský rozum při řešení technického problému. Tohle, co jsme s kolegy vymysleli, je ryze český nápad. Ve své podstatě jde o světový unikát, který přijali s nadšením i odborníci ze světa," řekl Blesku Kohout, který je členem týmu řevničovské firmy Hacker Model Production. Na začátku zrodu víceúčelové vakuové komory stála snaha pomoci zachránit vzácné dokumenty poničené povodní. "Restaurátoři vědí, co chtějí, my jako technici řešíme, jak to udělat. Podařilo se," míní skromně mladý vynálezce. "V komoře je hluboké vakuum a tisícina atmosférického tlaku. Je to prostředí jako ve vesmíru, na hranici stratosféry. Voda ze zaplavených a dnes zamrazených dokumentů a archívů se tady vypařuje pod bodem mrazu, v teplotě mínus 20 stupňů Celsia," představil některé technické detaily Kohout. Právě takové podmínky jsou k dokumentům velmi šetrné a jsou zárukou, že například z historických spisů nezmizí důležité detaily, například razítka a podpisy. "Důležitý je také poměr vlhkosti, tlaku, teploty a času na úpravu dokumentů v komoře. Vysušit se dá v komoře nejen papír, ale také filmy, dřevo. Zkrátka cokoliv," dodal Kohout. Speciální komora má obsah dva metry kubické. Knihy nebo i pergameny se ukládají mezi speciální dlaždice. Proces úpravy poničených dokumentů může podle toho, jaké jsou, trvat hodiny až týdny. V komoře technici a restaurátoři mohou vyvinout mráz mínus 60 stupňů Celsia až po horké prostředí plus 70 stupňů. "Komora vznikla a bude sloužit hlavně u nás doma, v Česku. Už ale vzniká nápad na její mobilní verzi. Mohli by ji používat vědci na poušti nebo třeba v Antarktidě," plánuje Václav Kohout.