Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvířátko pro děti? Poradíme, jaké si vybrat

27. května 2006
15:00

Chcete své ratolesti dopřát radost koupí vytouženého zvířátka? Je důležité pečlivě vybírat a rozvažovat

Blíží se Den dětí i vysvědčení, tedy dva kritické okamžiky, při nichž se děti častěji než jindy vytasí s neodbytnou žádostí: "Mami, tati, já bych chtěl nějaké zvířátko!" Je vám další odmítnutí trapné, nebo chcete dítě odměnit za vzorné známky? Přečtěte si, co doporučuje veterinář. Dozvíte se, jaké mají jednotlivá zvířátka klady a zápory, čím vás dokáží potěšit, nebo naopak otrávit.


Pejsek Plus: - Pes je opravdové zvíře, žádná náhražka. Je přátelský a navíc věrný kamarád. "Mezi člověkem a psem se vytváří silná citová pouta, která život obou obohacují," říká pražský veterinář Aleš Müller. - Se psem je bezkonkurenčně největší zábava. Dokáže se naučit spoustu povelů a jeho vášeň pro hry a aportování bývá nekonečná. Minus: - Chov psa je finančně náročný. Veterinární péče, poplatky městskému úřadu, pravidelná očkování, přípravky proti parazitům, kvalitní strava… "Čím větší plemeno, tím větší jsou výdaje," potvrzuje veterinář. - Čím větší zvíře si pořídíte, tím víc kilometrů s ním budete muset naběhat. - Koupí psa na sebe berete závazek na zhruba dalších patnáct let.
Papoušek Plus: - Je to zábavný společník. Některé andulky jsou tak odvážné, že když je pustíte z klece, následují vás věrněji než pes. - "Papoušci jsou učenliví a komunikativní. Zvlášť u těch velkých je také nutné počítat s jejich dlouhověkostí," konstatuje veterinář Aleš Müller. Minus: - Počítejte s investicí do dostatečně velké klece. "Papoušci také potřebují častý kontakt, jinak si z nudy mohou vyškubávat peříčka nebo si jinak ubližovat. U mluvících papoušků to platí dvojnásob, jinak nikdy mluvit nebudou," vysvětluje Müller. - Andulka se potřebuje aspoň jednou denně pořádně proletět. Připravte se proto na to, že občas budete muset uklidit nějaká pírka a hlavně trus.
Kočka Plus: - Nevyžaduje takovou péči jako pes. Nemusíte ji venčit, sní toho méně, je tichá a nevyžaduje neustálou pozornost. - Pokud má dostatek jídla a pití, můžete ji bez obav nechat několik dní doma samotnou. Minus: - Kočky a kocouři si své teritorium často značkují. Pochopitelně hlavně močí, ale třeba i škrábáním. - "U kočky nelze odhadnout povahu, je to větší individualista a nakonec si s dítětem vůbec nemusí rozumět," varuje veterinář.
Rybičky Plus: - Pomineme-li počáteční investice do akvária a jeho vybavení, následná péče o rybičky už moc nestojí. - "Dobře udržované akvárium je nádhernou dekorací bytu," říká veterinář Aleš Müller. Minus: - Kvalitní akvárium stojí i několik tisíc korun. - "Pro chov rybiček je třeba mít určité znalosti z akvaristiky. Naprostý laik může mít technické problémy s udržením chodu akvária," varuje veterinář. - Rybičky nejsou moc vhodné pro malé děti. Hodí se spíš pro ty starší, kteří se chtějí akvaristice hlouběji věnovat.
Želva Plus: - Želva je tiché a nenáročné zvíře. Jen u vodních želv musíte počítat s častějším čištěním akvária. Minus: - Řada druhů želv při správném chovu přežije svého majitele a stávají se tak součástí dědictví, často nechtěného.
Králíček Plus: - Levné zvířátko, jehož krmení můžete obstarat i zadarmo - stačí venku natrhat trávu. - Náklady na veterinární péči jsou téměř nulové. Mínus: - "Králíci jsou krátkověcí a při nedostatečné hygieně zapáchají," varuje Aleš Müller. - Králík, kterému se nikdo nevěnuje, si brzy začne dělat, co se mu zachce. Potřebu pak vykonává v různých koutech bytu a rozkouše, na co přijde.
Křeček Plus: - Stejně jako králík je levný a ušetříte i za veterinární péči. Minus: - Občas je těžké odhalit, jakého je křeček pohlaví. Pokud si tedy omylem pořídíte samičku i samečka, připravte se na to, že se brzy začnou množit. - Křečci jsou zdatní útěkáři, které často nezastaví ani ty nejpromyšlenější překážky. - Do třetice: jsou to noční tvorové. Přes den většinou spí a v noci se věnují své nejoblíbenější činnosti - snaze utéct.