Metropole uctila svátek koz

Kozí speciality voněly i samotným kozám
 (Autor: Vladka Hradská)
21. května 2006
16:00

Slavit se dá leccos. V Českých Budějovících přišel na řadu dokonce svátek koz, na kterém byl k mání nefalšovaný kozí sýr

Vlastním očím nevěřili lidé, které do dvora domu U Beránka v centru Českých Budějovic přilákalo hlasité mečení. Kromě skutečných rohatců na ně čekal kozí sýr hned na 19 způsobů, kozí klobásy, kozí buchty a další pochutiny. "U příležitosti kozího svátku jsem vymyslel nový druh kozího sýra. Jmenuje se Extra Zbyšek. Bochánky jsou obalené ve směsi z pepře, soli a sušených borůvek," prozradil biofarmář Petr Hájek. Na dračku šel sýr s pomerančovou kůrou, s olivami a citrónem či s houbami, který si nemůže vynachválit režisér Jan Kačer ani Michael Kocáb. "Chtěli jsme lidem z města ukázat, že kozy jsou prima zvířata a je s nimi legrace," řekl za organizátory nezvyklé akce David Veis.