Lázeňské oplatky slaví: Mlsáme je už 150 let!

8. května 2006
16:00

Nastává svátek pro všechny mlsné jazýčky a milovníky české tradice - lázeňské oplatky jsou tu již půldruhého století

To je ale úspěch! "Sladké" 150. narozeniny letos slaví světoznámé lázeňské oplatky. Jen málokterý český výrobek se může pochlubit tím, že se na trhu drží v nezměněné podobě tolik let. A pořád chutnají! V Mariánských Lázních se první kulaté dobroty začaly péct už v 18. století a dnes se jich ročně vyrobí tolik, že kdyby se poskládaly vedle sebe, vytvořily by chodník vedoucí vzdušnou čarou z Prahy až do Kapského Města na jihu Afriky. Kulatou cukrovinku začaly v 18. století péct nejdříve měsťanky jako rodinnou lahůdku, a později ji nechávaly roznášet i k prodeji. Oplatku zřejmě hospodyňky "okopírovaly" od hostie, coby symbolu Kristova těla. O to, že si jednou budou pochutnávat na lázeňských oplatkách lidé po celém světě, se zasloužil Karel Reitenberger. Ten je totiž zakladatelem jejich průmyslové výroby, kterou zahájil v roce 1856. "Reitenberger ve své pekárně vyráběl ročně 200 až 500 tisíc kusů oplatek. Výrobky balil do krabic po 6 až 12 kusech a převazoval ozdobným provázkem," říká ředitel závodu Kolonáda Jaroslav Poledne. Od roku 1864 se už oplatky začaly prodávat i v jiných městech. "Jejich výroba se za tu dobu vyvíjela technologicky, nenapodobitelná originální receptura, která je ovšem přísně tajná, se prakticky nezměnila," dodal ředitel. Oplatky jsou nejen vyhledávaným turistickým suvenýrem, ale pochutnávají si na nich i zákazníci například v Rusku, Spojených státech nebo v Japonsku.


Oplatky v číslech * Ročně se na výrobu spotřebuje asi 25 tun lískových ořechů, což je asi jeden železniční vagón * Na roční spotřebu mouky do těsta je nutné sklidit obilí ze 130 hektarů * Jedna oplatka se v kleštích spéká dvě minuty * Ročně se vyrobí tolik oplatek, že poskládané vedle sebe by měřily 12780 kilometrů Tajemství pečicích kleští Nezaměnitelnou podobu dává oplatkám tzv. "oplatečnice". Kleště, ve kterých se spékají pláty těsta s náplní. V samotných počátcích výroby v poslední třetině 19. století tvořila náplň směs mandlí s cukrem. Kleště se vkládaly do uhlím vytápěných pecí a přebytečné těsto se okrajovalo. Ani odkrojky ale nekončily v koši. Za symbolickou cenu se prodávaly dětem. Odkrojkům se říkalo "ošnytle". Čokoládové oplatky se začaly vyrábět v roce 1947 a pekly se v plynových kamínkách. Od roku 1950 se spékání provádělo na stolech s elektricky vytápěnými kleštěmi. Ruční kleště vytlačily poloautomatické stroje na počátku let minulého století. Kdo dobrůtce neodolal? Anglický král Eduard VII. si na začátku 20. století pochutnával na oplatkách každé léto při pravidelných léčebných kúrách v Mariánských Lázních. Oblíbili si je mimo jiné i skladatelé Chopin, Strauss, spisovatelé Neruda, Kafka, básník Goethe, vynálezce Nobel nebo psychoanalytik Freud.