Když louka zavoní... a vzplanou ohně

29. dubna 2006
15:00

Proč se pálí čarodějnice a z jakého důvodu byste se měli milovat pod břízou? Blesk vysvětluje tradice

Šťavnatá zeleň nové trávy a prvních bylinek, které se v ní objevily, je jasným signálem, že zima definitivně skončila. A my, oslabení zimou a přemírou práce, nedostatkem vitamínů a někdy i lásky, máme konečně naději, že už brzy se budeme cítit mnohem líp. Na jarních loukách můžeme právě teď najít hotové poklady - bylinky, které naše tělo opět nastartují na ten správný výkon. "Jarní louka? To je přece ta nejlepší lékárna, jakou máme," potvrdil Nedělnímu Blesku známý bylinář Josef Zentrich. Navíc je prý k dispozici nonstop a všechny "léky" jsou úplně zadarmo. Loukám, mezím i zahradám teď vévodí hlavně kopřivy, pampelišky a sedmikrásky. A právě tyhle nenápadné bylinky nám mohou prokázat neocenitelnou službu, pokud je alespoň párkrát po sobě použijeme v naší kuchyni. Možností je spousta - mohou tvořit základ polévky, čajů, ale samozřejmě i salátů (a to jak čerstvé, tak i podušené) anebo jakýchkoliv jídel se zeleninou či masem. A samozřejmě se hodí i jen tak na posypání chleba s máslem anebo do bramboráku. Kopřiva - K jejímu použití v kuchyni je právě teď ta nejvhodnější doba - déle než do konce května se kopřivy k těmto účelům používat nedoporučuje. Pak už totiž obsahují mnoho dusíku. Kopřiva obsahuje velké množství vitamínů a železa, podporuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru, a protože je močopudná, je vhodná i při zánětech močových cest. Z pokrájených a podušených kopřiv se dá velmi snadno připravit špenát. Pampeliška - Správně se jmenuje smetanka lékařská. Vitamíny jsou obsaženy hlavně v mladých lístcích. Z květů obsahujících řadu minerálních látek, tříslovin, hořčin, vitamínu C i provitamínu A se připravuje náhražka medu. Velmi ceněný je však i kořen, který se sbírá pouze v období před květem a který ve formě čajového výluhu prý výborně pomáhá na posílení jater a látkové výměny. Sedmikráska - Také z ní lze připravit chutný med, který přináší úlevu při kašli. Květy sedmikrásky nám ale při přípravě jídel poslouží nejen svým zdravotním účinkem, ale také dekorativně - na talíři jimi můžeme zkrášlit téměř jakékoliv jídlo včetně porce guláše. Šťovík - Mlaďoučké jarní lístky šťovíku se také používají v kuchyni odedávna. Obsahují hodně kyseliny šťavelové, dále organické kyseliny, vitamín C a cenné minerální látky. Podběl - Dříve byl podběl velmi ceněný pro své účinky proti kašli. Jak nám ale bylinář Zentrich prozradil, nové výzkumy ukázaly, že dlouhodobější užívání čaje z květů podběle má negativní vliv na játra. Proto je podle něj na dýchací potíže lepší užívat ve formě čaje květ plicníku lékařského. ... a pálí se čarodějnice Dnes nás čeká magická noc Ještě před příchodem prvomájových oslav práce se noci z 30. dubna na 1. května říkalo filipojakubská, protože 1. května se slavil svátek sv. Filipa a Jakuba. Keltové zase v tuto noc, jíž byly magické vlastnosti přičítány od doby, co je svět světem, slavili svátek Beltane. V období církevní inkvizice se zase mělo za to, že o této noci čarodějnice obcují s ďáblem, aby jeho prostřednictvím mohly škodit lidem, a tak byly všechny ženy, na něž padl jen stín podezření z toho, že se věnují magii, bez milosti upáleny, přestože černou magii stejně jako dnes prováděl málokdo. Nicméně ještě v minulém století se lidé u nás venkově před působením čarodějnic chránili mimo jiné tím, že dělali rámus, aby je odehnali. Rámus se snoubil s bujarými oslavami konce zimy a vynášením Morany, což zase údajně budilo ze spánku víly. Probuzené víly jsou však o této noci ještě neučesané a neupravené, a proto se nedoporučuje bloudit dnes v noci po lesích a už vůbec ne pít z lesních studánek. Proč zdobíme májky Tradice oslav noci z 30. dubna na 1. května však v českých zemích nevychází pouze z pohanské tradice pálení ohňů, který měl přinést očistu, ale i z květinového rituálu římských floralií. A právě tady má kořeny zdobení májky. Pokud májku stavět nebudete, můžete barevné stuhy a fábory rozvěsit na stromy či keře ve vašem okolí, anebo si alespoň na dveře pověsit větvičku jeřabiny, která by nás měla ochránit před neštěstím. Slunce je v tento čas ve znamení Býka, který je zárukou stability, pevnosti a jistoty, a proto je tato doba vhodná na podpoření stability domova a také na provedení různých domovních úprav Milujte se pod břízou! Bříza je symbolem plodnosti, a májové oslavy se proto velmi často konaly v březových hájích. Dnes se na prvního máje líbáme pod břízou, i když v některých krajích je zvykem líbat se pod třešní, abychom zpečetili svou lásku a uchovali si ji po celý další rok. Naši předci, kteří však s přírodou byli spjatí mnohem víc, se v tuto noc pod břízou milovali. V nespoutané radosti se bavili až do rána a nejen to. Zábava, veselí a hodování pokračovaly až do večera i na prvního máje. Nic nám nebrání v tom, abychom to právě dnes a zítra neudělali také tak. Pobyt v přírodě, navíc právě o magické noci, nám může vrátit ztracenou energii, sílu i radost.