Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Dobudou české lahůdky Singapur?

28. dubna 2006
12:00

V Singapuru právě probíhá světový pohár Culinary Challenge nejlepších kuchařských týmů a Češi budou při tom

Soutěž nejlepších světových kuchařů. Pod záštitou světoznámého šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který vařil i pro anglickou královnu a pilně trénuje výkvět naší gastronomie, ještě nedávno předváděli své umění v Klokočné v restauraci U koně členové českého národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Zároveň se připravovali na světový pohár Culinary Challenge nejlepších kuchařských týmů, který právě probíhá v Singapuru. Naši se soutěže, která se koná stejně jako olympiáda jednou za čtyři roky, zúčastňují podruhé. V roce 2002 byli z deseti družstev čtvrtí. Letos se utkají v tříchodovém menu a v přípravě studených tabulí.


Zkuste si vyrobit * Piškotový plát 2 ks Vejce, 70 g Cukr krupice, 80 g Hladká mouka Vejce a cukr vyšleháme do pevné pěny, zlehka vmícháme prosátou mouku a pečeme při 200 stupních. Plátem prokládáme mléčnou a tvarohovou pěnu. * Pěna z mléčné čokolády a tvarohu 100 g Měkký tvaroh, 70 g Cukr moučka, 100 g Smetana ke šlehání, 20 g Želatina, 150 g Mléčná čokoláda, 150 g Smetana, 1 ks Pomerančová kůra, 2 ks Žloutky, 70 g Cukr krupice Tvarohová pěna: Měkký tvaroh utřeme do hladka s moučkovým cukrem, přidáme 10 g nabobtnalé a rozpuštěné želatiny a přimícháme našlehanou smetanu. Mléčná hmota: Smetanu a kůru z jednoho pomeranče přivedeme do varu, přidáme mléčnou čokoládu a přelijeme přes sítko. Přidáme rozpuštěnou želatinu a vychladíme. Žloutky a cukr vyšleháme do pevné pěny a přidáme do mléčné hmoty. * Tvarohové šátečky s povidly 100 g Měkký tvaroh, 100 g Máslo, 100 g Hrubá mouka, 70 g Švestková povidla, 150 g Zakysaná smetana, 1 ks Vanilkový cukr Tvaroh, máslo a mouku propracujeme v pevné těsto, vyválíme na tenký plát, rozdělíme na stejné čtverečky, nastříkáme povidla a zabalíme do šátečků. Pečeme při 190 stupních a podáváme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. * Višňové coulies 400 g Višně mražené, 100 g Luční med, 150 g Cukr krupice, 2 cl Griotka, 50 g Solamyl Višně, cukr a med podlijeme vodou, přivedeme do varu a zahustíme solamylem, nakonec přilijeme griotku.