Začala pstruhová sezóna!

K vodě míří tisíce nadšených rybářů, které čeká vrchol sezóny! Do českých toků totiž připlouvají tolik oblíbení pstruzi, kterých se u nás uloví asi 120 tun
O Velikonocích tisíce rybářů nezajímala výroba pomlázek ani malování vajíček a vydali se k vodě. V neděli jim totiž začala letošní pstruhová sezóna. Až do poloviny listopadu budou trávit každý den s prutem v ruce na břehu. A co na to rodiny? "Ta už si za ta léta zvykla," tvrdí většina "pstruhařů". V revírech Českého rybářského svazu se ročně uloví ve pstruhových vodách zhruba 120 tun ryb. U vody "číhá" zhruba 35 tisíc lidí! Parta rybářů ze středočeského Mělníka vyrazila v neděli k pískovně za městem už před šestou ráno. "Snad něco chytíme. Je to pro nás všechny svátek, takže ten den tady stejně spíš s kamarády prokecáme," trval na svém Petr Bursa (45). K vodě vzal i svoji přítelkyni. "Nikdy to nezažila. Chtěl jsem, aby poznala, jak je to krásné," dodal. Příprava na pstruhovou sezónu netrvá prý rybářům nijak dlouho. "Důležité je mít kvalitní výbavu. Máme svůj vlastní muškařský kroužek. Mušky si vyrábíme zásadně sami," prohlásil Radek Miškovský. Na kvalitní mušku je potřeba především peří. Většinou se používá skalp z krku kohouta nebo kachny. "Většina z nás ryby vůbec nejí. Já si beru tak dva tři pstruhy do mrazáku na Vánoce a zbytek házím zpátky. Recepty na úpravu pstruha ale mám. Nejlepší je na másle," pochvaloval si Bursa. Rybáři z Mělníka tvrdí, že v Čechách se za posledních několik let výrazně rozmohlo sportovní muškaření a lov na takzvanou přívlač. V českých vodách je ale prý zoufale málo ryb. Podmínky pro lov pstruhů u nás a jinde ve světě se prý rozhodně nedají srovnávat.