Tajemství zlatých lupínků!
Pravé české brambůrky. Jak a z čeho se vyrábějí? Jaké chutě u nás nejvíc letí? Co je to bramborový mercedes? Blesk to pro vás zjistil
Pravé české brambůrky. Jak a z čeho se vyrábějí? Jaké chutě v u nás nejvíc letí? Co je to bramborový mercedes? Za jak dlouho se z brambory "vyloupnou" lupínky a jaký vitamín obsahují? Nedělní Blesk prozkoumal továrnu na brambůrky Bohemia Chips v obci Choustník. Zjistil, čím vším se koření, jak dlouho se lupínky smaží, kolik mají příchutí a kolik sáčků oblíbené české pochutiny se za jedinou směnu vyrobí. Ve skladech choustnického podniku jsou o teplotě 8 až 9 °C a vysoké vlhkosti zazimované tisíce tun brambor. Většina z nich jsou odrůda zvaná Saturna, kterou odborníci přezdívají bramborovým mercedesem. Z českých více než sto padesáti pěstovaných odrůd se pro výrobu chipsů hodí jen asi jedenáct. "Nejdůležitější je správně zasadit, sklidit a naskladnit brambory. Na tyto kroky máme velmi přísná kritéria, protože na kvalitě brambor záleží nejvíc. Například při sklizni nesmí brambory padat z větší výšky než je dvacet centimetrů," prozradil výrobní ředitel Bohemia Chips Petr Králik. Cesta, během které se z neoloupané, neomyté brambory stane lahodný usmažený brambůrek, trvá asi hodinu. Ještě než podstoupí trojí čistění, musí se pečlivě vybrat vhodné tvary a velikost. Ideální brambora musí mít tvar kulatého míče a dosahovat průměru alespoň 4, 5cm. Po důkladném mytí putují brambory na loupání speciálně zakřivenými trubkami, aby se neotloukly. Oloupané kousky se krájí v rotačních bubnech vybavených nesmírně ostrými noži ze speciálně zakalené švýcarské oceli. "Aby byly nakrájené plátky o šířce jednoho až dvou milimetrů co nejkvalitnější, musí se nože měnit každých devadesát minut," vysvětluje Petr Králik. Řádně propláchnuté bramborové plátky zbavené většiny cukru putují do fritézy. V ní koluje pět kubíků palmového oleje, při teplotě 140°C pod parním polštářem za nepřítomnosti vzduchu se tu plátky smaží necelých pět minut. Na cestě z fritézy na lupínky číhá kamerový systém, který nekvalitní kousky řízeně vystřeluje z koryta přesně zaměřeným úzkým ale prudkým vzduchovým výtryskem. Za vteřinu zvládne odhalit a sestřelit dvacet špatných kousků. »Řeka« dozlatova usmažených brambůrků ústí do kořenících válců. Ty dostávají pokyn od váhy, která bleskově vyhodnotí vhodné množství koření. Nejvíc brambůrků si projde solnou lázní, protože právě tuto chuť mají Češi nejraději. Naopak v Polsku vede paprika, v Maďarsku zase sýrová příchuť. Choustnická továrna vyrábí čtrnáct příchutí brambůrků od slaných, paprikových, hovězí na cibulce, slaninových až po moravské uzené, labužnický česnek, šunkový salám, špíz nebo jarní cibulku. "Musíme se řídit chutí spotřebitelů. A u Čechů dominují masové příchutě," vysvětlil marketingový ředitel Stanislav Jánský. Právě on je tím člověkem, který neustále vymýšlí nové a nové brambůrkové chutě. Hotové okořeněné chipsy putují do balících automatů, které je "zakonzervují" do speciálních sáčků s neprodyšnou alobalovou fólií. Díky tomu, že se pytlíky plní dusíkem, vydrží chipsy dlouho čerstvé, aniž by musely obsahovat umělé stabilizátory. Za jedinou směnu dokáží v Choustníku vyrobit 130 tisíc sáčků. Na jediný kilogram brambůrků se spotřebují čtyři kilogramy brambor.
Tabulka: Tloušťka lupínku 1 až 2mm Příchutí 14 Za směnu 130 tis sáčků Doba smažení 4,5 min Ročně se vyrobí 9,5 tis tun chipsů Na 1 kg chipsů 4 kg brambor 100g brambůrků 2213kJ Obsah vitamínů E (1,9mg)