Proboha! Není květák! Víme proč!
Květáková krize! Zajímá vás, proč není vaše oblíbená zelenina na pultech? Mrazy totiž zničily její úrodu v Itálii a Francii
Z pultů českých obchodů zmizel květák! Mrazy totiž zničily úrodu v Itálii a Francii, odkud se k nám tato zelenina v zimě dováží. Důsledek? Pokud už ho někde v obchodě objevíte, je předražený! "Prodávám ho za 50 korun. Lidi mi nadávají, ale co mám dělat, mně ho taky nikdo neprodá levně a něco na něm vydělat musím," tvrdil včera jeden z pražských trhovců. Ani v supermarketech ale není cena nižší. A co víc! Na smaženém květáku si nepochutnáte ani v restauracích. Těm se totiž nevyplatí ho vůbec zařazovat na jídelní lístek. Nikdo by si ho kvůli vysoké ceně totiž neobjednal... Je dražší než maso!
Květáková krize: Je dražší než maso! Mráz zničil úrodu. Až do června bude drahý. Stojí i 50 korun To je rána! Milovníci květáku si mohou nechat zajít chuť. Jejich oblíbená zelenina totiž v těchto dnech naprosto zmizela z obchodů! Když už se někde náhodou objeví, při pohledu na cenu zákazníkovi "spadne čelist". Jeden kus pouze o velikosti pěsti dětské ruky stojí i padesát korun! Květák se v zimních měsících dováží hlavně z Francie a Itálie. "Vzhledem k velmi chladnému počasí v těchto zemích je ale k dispozici jen omezené množství," vysvětlila příčiny nedostatku mluvčí společnosti Ahold Kateřina Černá. "Už v listopadu tam mrzlo, nabídka je malá, cena pak roste," potvrdil Jiří Grulich z distribuční firmy. A v Česku se květák v zimě pěstovat nedá. Loni ale stál touto dobou 25 až 30 korun. Podle údajů Zelinářské unie Čech a Moravy zemědělci loni zaseli o 50 procent méně květáku než v roce 2002! "Třeba předloni to byla katastrofa. Obrovská nadúroda, hlavně v Polsku, způsobila, že o rok později řada tuzemských pěstitelů raději nezasela," řekl člen představenstva unie Zdeněk Moc. Podle něj si lidé počkají na květák až do června, kdy už bude na trhu ten český. Také ve většině hospod v těchto dnech smažený květák nenajdete. "Těžko by ho zákazníci kupovali, když je dražší než maso. Musejí si počkat," postěžoval si provozovatel pražské jídelny U Vrtule Jan Špacír. Například kilogram kuřecích prsních řízků přijde zhruba na sto korun, zatímco za stejné množství květáku zaplatíte o padesát víc! Květáku "příbuzné" brokolice je ale všude dost. "Ve Španělsku, odkud se dnes hlavně dováží, jsou lepší klimatické podmínky," dodala Černá.
Proč není na trhu? * mrazy ve Francii a Itálii * v zimě se v Česku nedá pěstovat * vysoké přepravní náklady na jeden kus * roste obliba brokolice
