Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výprodeje v Německu lákají Čechy

Slev v Bavorsku využívají Češi i Němci. Například u drogistického zboží musí ale mít nakupující štěstí. Ne všechno je u sousedů levnější.
 (Autor: Zbyněk Schnapka)
16. ledna 2006
18:00

Lidé ze západních Čech míří do Německa. Lákají je nízké ceny zboží, hlavně spotřební elektroniky a drogistického zboží

Vánoční výprodeje v Německu lákají v těchto dnech lidi ze západních Čech k výhodným nákupům. Levně se v sousedním Bavorsku dá oproti Česku nakoupit většina spotřební elektroniky. Musí se ale jet až do Ambergu, Weidenu či Chamu. V nákupních košících pak končí i prášky na praní, aviváž, potraviny, obuv a oděvy. U tohoto zboží však musí mít kupující i tak trochu štěstí. Ne všechno je i přes slevu u sousedů levnější. Mezi Čechy teď frčí především digitální fotoaparáty, domácí kina a DVD přehrávače. "Zájem je. Ale není zatím takový, jaký bychom chtěli. Čeští zákazníci většinou přijedou, omrknou ceny a nic nekoupí. Odjedou domů, kde všechno porovnají, přepočítají eura na koruny, a když je zboží cenově výhodné, tak se pro něj vrátí," uvedl prodavač Bernd Schneider. Tak to podle Němců funguje u dražších výrobků spotřební elektroniky, jako jsou DVD rekordéry či televize. "Méně je Čechů, kteří k nám přijedou, mají v plánu koupit třeba digitální fotoaparát a znají cenu u vás. Když je pak zboží u nás levnější, neváhají a hned zaplatí," dodal Schneider. "My jsme sem jeli hlavně kvůli oblečení. Štěstí jsme neměli. Nic nevezem," svěřil se Blesku Jan Kovář, který do Německa vyrazil za levnými nákupy s manželkou a dvěma dětmi. "Nám se povedlo koupit kožené boty. Měly 50tiprocentní slevu," pochlubila se Kateřina Bradáčová. Zájem mají Češi také o drogistické zboží. Z potravin pak nejčastěji nakupují rostlinné oleje a čokolády.


Ceny některého zboží: domácí kino - 89 eur digitální satelitní receiver a parabolickou anténou - 45 eur digitální fotoaparát z 10ti násobným zoomem a 6Mpi - 329 eur