Snídaně po česku

Jak se snídá v různých koutech Česka? Kdo snídá pravidelně a kdo skoro vůbec? Jak je to se snídaní jinde ve světě? Nedělní Blesk přináší rozluštění
Jak vypadá typická česká snídaně? Kde u nás spotřebují lidé po ránu nejvíc másla a kde naopak uzenin? Čím můžeme naše první denní jídlo vylepšit? Nedělní Blesk vám poradí. A nebo se můžete nechat inspirovat tím, co nejraději snídají třeba ve Francii nebo na Ukrajině... Jste zvyklí snídat v poklidu, ve spěchu, anebo nesnídáte vůbec? Průzkum snídaňových zvyklostí v našich krajích, který provedl Flora pro.activ, bus 2005 ukázal, že u nás snídají tři čtvrtiny populace. Nejčastěji to bývá chléb namazaný rostlinným tukem, tvrdý sýr a čaj. Další oblíbenou modifikací je chleba s taveným sýrem, medem, marmeládou nebo se salámem či šunkou. Nejpravidelněji snídají důchodci - 90 % z nich uvedlo, že snídá každý den. Studenti jsou naopak skupinou, která pravidelnost v jídle - snídani nevyjímaje - prakticky nezná. Jak a co snídáme? V Praze se v porovnání s ostatními regiony ke snídani jedí nejvíce jogurty a pečivo se sýrem (nejméně jogurtů naopak snědí v Plzni). Ovoce ke snídani si dopřávají zejména lidé na jižní Moravě (nejméně ho naopak na počátku dne zkonzumují v Moravskoslezském kraji). Na pečivo si ke snídani většinou mažeme rostlinný ruk, ovšem s výjimkou Pardubicka, kde mají nejraději máslo. A možná právě proto byla na Pardubicku a také na Opavsku naměřena nejvyšší průměrná hladina cholesterolu v krvi. (Nejméně másla se u nás zkonzumuje v Karlovarském kraji.) Na severní Moravě a také v kraji Ústeckém si ke snídani dopřejí nejvíc vajíček. Müsli nebo cornflakes snídá 9 % obyvatel. 7 % procent našich obyvatel nesnídá vůbec a 12 % snídá velmi nepravidelně v závislosti na okolnostech. V práci snídá každý devátý z nás a cestou do práce každý padesátý. A co ke snídani pijeme? Polovina z nás si dává čaj, třetina kávu. Ti ostatní pak preferují džusy nebo mléko, eventuálně kakao. Kávu si ke snídani nejčastěji dávají pracující v kanceláři, hlavně manažeři a jejich asistentky. Celozrnnému pečivu a jogurtům se při snídani nejvíce vyhýbají manuálně pracující. Jak snídani vylepšit? Snídejte pravidelně a hlavně v klidu. Kdo vynechá snídani, většinou se pak hodně nají k obědu nebo k večeři. Příjem energie má být ale vyvážený! Raději než bílé pečivo si dejte pečivo celozrnné, protože obsahuje více vitamínů, minerálních látek a vlákniny a zasytí na delší dobu. Dopřejte si ke snídani také ovoce a zeleninu (správně bychom měli sníst 500 g ovoce a zeleniny). A také hodně pijte! Káva na lačný žaludek může způsobit zažívací potíže a vždy je třeba dát si k ní alespoň skleničku vody. Jak snídají jinde ve světě? Anglická snídaně - skládá se především z toastu, másla a džemu, smažených vajíček, slaniny, klobásy, opečeného rajčete, žampiónů, fazolí a tradičně k ní patří i tzv. black puding. Francouzská snídaně - bílá bageta s máslem a džemem, džus, čaj nebo káva, café au lait nebo horká čokoláda. V Alsasku si ke snídani rádi dávají briošku plněnou rozinkami a mandlemi sypanou moučkovým cukrem, na jihu Francie nejraději snídají chléb ochucený olivami a ančovičkami. Německá snídaně - pečivo s marmeládou, různé druhy salámů a šunky, vařená vajíčka a k tomu káva. Němci také často konzumují müsli s jogurtem. Řecká snídaně - den tady začínají šálkem silné černé kávy se sladkým koláčem, spoustou ovoce a jogurtem. Italská snídaně - podobná francouzské, většinou se pije caffe latte nebo cappuccino s croissantem - buď obyčejným nebo plněným čokoládou. Švédská snídaně - jogurty či zakysané mléko s cornflakes nebo müsli a k tomu tmavý chléb se sýrem a zeleninou. Ukrajinská snídaně - neliší se od oběda či večeře. Ke snídani se tu jedí řízky nebo jiné vařené jídlo.