Ještě čtyři dny!

Ještě 4 dny!
 (Autor: František Prachař)
17. prosince 2005
16:00

Pokus s hamburgry ´na vlastní kůži´ pomalu končí. Redaktor Blesku 22. prosince zakončí unikátní antidietu, kdy pojídal stravu výhradně u McDonalda.

Pondělí, úterý, středa, čtvrtek a... konec! 22. prosince končím s pojídáním stravy výhradně u McDonalda a završuji tak měsíc téhle "antidiety". Prudce mi to zvedlo náladu a musím přiznat, že bylo načase. Věřte nevěřte, tenhle měsíc se vlekl jako snad žádný, co pamatuji. Několikrát jsem se dokonce přistihl, že i přes pocit hladu, který mě stále pronásleduje, mám tendenci vynechávat jednotlivá jídla - snídaňové, obědové a večeřové hamburgrové chody. Jako by psychika říkala: Už toho nech, to už bohatě stačí. Je třeba pomalu bilancovat. V sobotu večer jsem u McDonalda nakupoval přesně popětapadesáté a troufám si tvrdit, že jsem měl v ústech všechno, co nabízejí. Snad nejvíc (přesné účetnictví udělám až na konec pokusu, tj. v novoročním čísle Nedělního Blesku) jsem snědl BigMaců, v závěsu by se měly držet hamburgry McCountry a McRoyal. Přiznávám, že nic z toho mne neoslovilo tak, abych bez toho nemohl být. Unifikovaná chuť a neslano nemastno, prokřížené s přisládlou žemlí se dá jíst - a to akceptuje i dozorující lékařka MUDr. Pavla Myslíková z pražské polikliniky v Bubenči - tak jednou či dvakrát do měsíce. Pojídat to den za dnem je nejen kulinární, ale i psychická a do jisté míry i zdravotní sebevražda. Proč? Hned to vysvětlím. Přesně čtvrtý den po zahájení pokusu si na mne zasedla zácpa a od té doby se mě drží. Je to "eklhaft", ale je to tak. Předtím bylo vše v nejlepším pořádku. Cítím se - opět na rozdíl od předešlých dnů - stále unavenější, mdlý a ospalý. Objevila se podrážděnost, už jsem se přistihl při reakcích, které bych opravdu nečekal. Ne že bych se pral, to ne, ale jsem trochu popudlivý. Na oběd a večeři se vůbec netěším, beru je jako spíše obtížnou náplň dne, požitek z jídla mi uniká... Musím ale říci, že i McDonald má podle mého soudu něco, kvůli čemu stojí se tam zastavit. Především kuřecí salát (Chicken Premiere salad). Je to řez z kuřecích prsou, osmažený jako řízek a pokrájený na silnější nudličky. Doplňuje ho listový salát, opražená houska s česnekovou příchutí a pár plátků rajčete. To se jíst dá, stejně jako hranolky a zmrzlina. Podrobněji, včetně lékařské zprávy, na přelomu roku.