Alkoholiky dělá z Čechů hluk!

Proč vedou Češi v evropských žebříčcích spotřeby alkoholu? Přispívá k tomu hlavně hluk v restauracích
To je šílené! Každý třetí mladý muž u nás umírá s alkoholem v krvi. Ten je viníkem stovek smrtelných úrazů a dopravních nehod. Černá čísla přitom každým rokem stoupají. Jen kořalky se u nás vypije čtyřikrát víc než před čtyřiceti lety! Kdo je viníkem? Podle psychologů jednoznačně hluk! Hlasitě zapnuté rádio nebo televize v restauraci znamená totiž pro majitele zaručený zisk! "Čím větší intenzita hluku, tím je člověk více nervóznější a rychleji pije. Zvlášť alkohol. A zapaluje si jednu cigaretu od druhé," říká psycholožka Janina Krocková. Hospodu, kde nehraje rádio, tak už dnes nenajdete... "Rámus od pradávna varoval před nebezpečím. Do těla se vyplavují hormony, endorfiny, které snižují bolestivost, v restauraci naopak vzbuzují chuť k pití alkoholu," vysvětluje Krocková. Hudba v hospodách vesele vyřvává a spotřeba alkoholu letí vzhůru. V roce 2003 vypil každý Čech včetně batolat neuvěřitelných 162 litrů piva! Nejhrozivější jsou ale následky! "Každý třetí muž ve věku 15 až 29 let, který ve střední Evropě zemře, umírá na následky alkoholu," varuje primář Karel Nešpor z oddělení léčby závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice.
Spotřeba alkoholu v litrech na jednoho obyvatele v ČR rok 100% alkohol destiláty pivo 1960 5,9 2 109,9 1970 8 4,2 154,1 1980 9 6,8 148,5 1990 8,9 7,2 155,2 2000 9,9 8,3 159,9 2003 10,2 8,4 161,7 Zdroj: Český statistický úřad