Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svatoondřejská noc: Hodiny nabité vášní

ilustrační foto
 (Autor: PlusPress)
29. listopadu 2005
16:00

Připravte se na dnešní noc! Bude tajemná a kouzelná, prostě svatoondřejská! Milence čekají hodiny plné vášně, vždyť jméno Ondřej je symbolem mužnosti

Připravte se, dnes je před námi kouzelná noc. Svatoondřejská! Až se večer setmí, začnou se dít věci! Je to noc, kdy sexuální síla nabírá obrátky! V hodinách mezi setměním a ránem se před námi také otvírá budoucnost. Co koho čeká, kdo se vdá a který bude tím šťastným. Podle lidových vyprávění se ale také objevují tajemní démoni, které je potřeba zaříkávat a zahánět. Milence čekají hodiny plné vášně. Dnes je svátek Ondřeje a to je jméno, které bylo odedávna symbolem mužnosti síly a sexuality. Všechno, co s tím souvisí, se teď dostává doslova do varu! Dívky mohou dokonce zjistit, jestli se příští rok vdají. Není třeba čekat až na Štědrý den, bezem lze zatřepat už o svatoondřejské noci. Jestli právě zaštěká pes, bydlí ženich v tom směru, odkud se štěkot ozval. Zvlášť osvícené prý jsou na svátek Ondřeje i věštkyně a kartářky. Vidí prý budoucnost jasněji než kdy jindy. Kdo se chce dozvědět, co ho čeká, zajde za nimi právě dnes. Věštit budoucnost si ale můžeme i sami. Pod hrnky dnem vzhůru uložíme hlínu, hřeben, chléb, prsten. Pak je promícháme, jeden z nich si vybereme a z toho, co je pod ním, vyčteme budoucnost. Hlína znamená smrt, hřeben nemoc, chléb bohatství a prsten vdavky. "Lidé tuto noc nedodržovali všude stejnou měrou, podle regionů se lišily i některé zvyky. Například na jihu Čech, třeba v okolí Českého Krumlova, chodili pasáci s obecním pastýřem, práskali biči a troubili na trumpety, aby vlci příští rok neškodili stádům," připomněl etnolog Petr Svatoš.


Krutý osud svatého Ondřeje Svatý Ondřej, rybář a patron nevěst, byl jedním z apoštolů. Mezi lidmi šířil křesťanství a to se mu vymstilo. Pokoušel se dosáhnout toho, aby se pokřtít nechal i římský místodržící na Peloponésu. Šel na to přes jeho manželku. Tu zlomil snadno. Jak ale získat manžela? Aby žena Ondřejovi vyhověla a muže ke křtu donutila, dala manželovi ultimátum: Dokud nebude křest, nebude ani sex. To se ale místodržící naštval! Navíc poznal, že za vším vězí Ondřej, a odsoudil ho ke strašlivé smrti ukřižováním.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině