Opičí mozek se servíruje v lebce
V Číně věří, že opičí mozek zázračně pomáhá na plodnost. V restauracích v čínské provincii Yunan je proto vyhledávanou pochoutkou
Kuchař si nasazuje zelenou zástěru, aby si světlou košili nepostříkal krví, když bude rozřezávat lebku. Pak provádí tvrdý úder sekyrou a může servírovat - ještě teplý opičí mozek. To je totiž jedna z největších pochoutek v restauracích v čínské provincii Yunan. Pomáhá prý zázračně na plodnost. Tyhle kruté záběry, které přinesl německý deník Bild a při nichž se jednomu zvedá žaludek, ale druhému sbíhají sliny, dokazuje, jak brutálně umírají opičky jen proto, aby skončily na talíři v restauraci. Takhle to vypadá například v kuchyni restaurantu v Kunmingu. Kuchař omotá ještě živému zvířeti okolo krku smyčku a zatáhne. Pak na zvířeti celou vahou stojí tak dlouho, až ze sebe nevydá ani hlásku. Poté už to jde ráz na ráz. Cvičenou rukou odsekne opici hlavu, otevře lebku a okamžitě nese ke stolu zákazníkovi. Ten si pomocí hůlek pochutnává na ještě teplém mozečku přímo z lebky. "Mozek musí ještě pulsovat, být teplý, tak chutná nejlépe. Připomíná sýr tofu," říká jeden z hostů Tong Gu. A proč se zhlédl právě v této pochoutce? Protože opičí mozeček je skvělý na prokrvení a potenci.