Na medvěda s příborem!

30. října 2005
05:01

Obrovský mladý medvěd, který na Slovensku plenil vesničku Staré Hory, skončil kvůli své agresivitě "na jídelníčku" hoteliéra a šéfkuchaře z Čech Jaromíra Sapíka.

Kousek od vesničky Staré Hory poblíž Banské Bystrice na Slovensku si mladý medvěd zvykl hledat potravu u lidí. Plenil zahrádky, včelíny a zabil i pár ovcí. Asi mu to připadalo lepší než hledat něco k snědku po lesích. Protože bylo jen otázkou času, kdy napadne lidi, musel být odstraněn. Za jeho trofej zaplatil lovec z Rakouska 96 000 slovenských korun (1 kg mrtvé váhy cca 30 eur), zvlášť uhradil vyčinění kůže a preparaci lebky. Zvěřinu z medvěda koupil hoteliér a šéfkuchař z Čech Jaromír Sapík, kterému patří hotel U koně v Klokočné. Když ještě za minulého režimu pracoval v hotelu Ambassador, "uvařil" pro své klienty celkem osm medvědů. Ve svém hotelu připravuje pokrmy z největší evropské šelmy podruhé. "Čisté zvěřiny mám 55 kilogramů a recepty na ni z carské kuchyně. Ta je v tomto směru dokonalá, zdravá a také lahodná," řekl mistr šéfkuchař. V odběru medvědího masa ze Slovenska chce pan Sapík pokračovat. Podle Jozefa Thurza z bratislavské společnosti Zverex tomu nic nebrání. Na Slovensku žije 800-1200 medvědů a každý rok jich střelí 50-60. Většina z nich skončí na talířích gurmánů, ochotných kvůli této pochoutce cestovat i do Klokočné stovky kilometrů.


Medvědí závitky na medu s lesními plody podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka 80 dkg medvědí kýty (4 plátky) naklepeme a necháme odležet. Z dalšího masa připravíme jemný farš (mleté maso), ten osolíme, opepříme a dochutíme paštikovým kořením. 10 dkg domácí slaniny a 10 dkg čerstvých hub nakrájíme na kostičky a promícháme s faršem. Směsí naplníme závitky a dusíme v troubě do měkka 1,5-2 hodiny, podle stáří medvěda. Podlijeme červeným vínem a do pekáče přidáme 20 dkg domácí slaniny. Mezitím zvlášť v kastrůlku rozpustíme lesní (!) med, do něhož přidáme po hrstičce ostružin, brusinek, malin, nikoli borůvek. Dochutíme citrónem a červeným vínem a měkké závitky tím podléváme. Podáváme s máslovými noky, orestovanou mrkvičkou a hrubě nasekanými vlašskými ořechy.