Převratný objev: Kafe poráží rakovinu!

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů je káva velmi užitečná. Dokáže prý lidský organismus ochránit před rakovinou.
To je překvapení! Ještě nedávno zatracovaná káva je ve skutečnosti podle nejnovějších vědeckých výzkumů užitečná. A jak! Dokáže prý lidský organismus chránit před hrozivou nemocí -zhoubnými nádory. Má totiž mnohem víc protirakovinných látek (antioxidantů) než zelenina, či ovoce! Přišli na to američtí a japonští vědci. Jejich čeští kolegové přikyvují: "Je to tak! Jenže ani pití kafe se ale nesmí přehánět!" "Je pravda, že káva, stejně jako čaj nebo i kakao, obsahuje antioxidanty. Rozhodně není dobré kávu zavrhovat, jak se to dřív dělo. Stejná chyba by ale byla vyškrtnout z jídelníčku zeleninu a nalévat se jen kafem," říká Václava Kunová, lékařka specializující se na výživu. Před nestřídmostí varoval i šéf amerického výzkumu Joe Vinson: "Prospěšné mohou být jeden až dva šálky denně. Víc ne!" Kafe totiž, jak známo, zároveň zvyšuje krevní tlak. Tým výzkumníků z Národního centra pro výzkum rakoviny v Tokiu sledoval deset let 90 000 Japonců. Výsledek? U lidí středního věku a seniorů, kteří pili denně kávu, se objevilo asi o polovinu méně případů rakoviny jater než u těch, kteří kávu nepili vůbec nebo jen občas! Podobná americká studie dokazuje, že káva je největším zdrojem molekul, které chrání člověka před rakovinou a srdečními chorobami. V závěsu za kafem je černý čaj, banány, sušené fazole a zrní.
Zelenina Minus * zažívací potíže (např. okurka, květák, brokolice, kapusta, cibule) * alergie na některé druhy (např. rajčata) * nadměrná konzumace zeleniny s vysokým obsahem karotenoidů (např. mrkev) může způsobit zežloutnutí kůže Plus * obsahuje dostatečné množství vitamínů * nepřispívá k tloustnutí * obsahuje protirakovinné látky
Káva Minus * může způsobit zažívací potíže * zvyšuje krevní tlak * večerní pití kávy může vyvolat obtížné usínání * kofein v kávě může vyvolat závislost na něm Plus * má povzbuzující účinky * obsahuje protirakovinné látky
Spotřeba v Česku rok: 1995 1999 2000 2001 2002 Produkt zrnková káva pražená 2,3 2,6 2,4 2,6 2,5 čerstvá zelenina 78,0 85,3 82,9 82,1 78,7 Zdroj: ČSÚ - Uvedeno v kg/osobu/rok.