Převratný objev: Kafe poráží rakovinu!

30. srpna 2005
05:02

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů je káva velmi užitečná. Dokáže prý lidský organismus ochránit před rakovinou.

To je překvapení! Ještě nedávno zatracovaná káva je ve skutečnosti podle nejnovějších vědeckých výzkumů užitečná. A jak! Dokáže prý lidský organismus chránit před hrozivou nemocí -zhoubnými nádory. Má totiž mnohem víc protirakovinných látek (antioxidantů) než zelenina, či ovoce! Přišli na to američtí a japonští vědci. Jejich čeští kolegové přikyvují: "Je to tak! Jenže ani pití kafe se ale nesmí přehánět!" "Je pravda, že káva, stejně jako čaj nebo i kakao, obsahuje antioxidanty. Rozhodně není dobré kávu zavrhovat, jak se to dřív dělo. Stejná chyba by ale byla vyškrtnout z jídelníčku zeleninu a nalévat se jen kafem," říká Václava Kunová, lékařka specializující se na výživu. Před nestřídmostí varoval i šéf amerického výzkumu Joe Vinson: "Prospěšné mohou být jeden až dva šálky denně. Víc ne!" Kafe totiž, jak známo, zároveň zvyšuje krevní tlak. Tým výzkumníků z Národního centra pro výzkum rakoviny v Tokiu sledoval deset let 90 000 Japonců. Výsledek? U lidí středního věku a seniorů, kteří pili denně kávu, se objevilo asi o polovinu méně případů rakoviny jater než u těch, kteří kávu nepili vůbec nebo jen občas! Podobná americká studie dokazuje, že káva je největším zdrojem molekul, které chrání člověka před rakovinou a srdečními chorobami. V závěsu za kafem je černý čaj, banány, sušené fazole a zrní.


Zelenina Minus * zažívací potíže (např. okurka, květák, brokolice, kapusta, cibule) * alergie na některé druhy (např. rajčata) * nadměrná konzumace zeleniny s vysokým obsahem karotenoidů (např. mrkev) může způsobit zežloutnutí kůže Plus * obsahuje dostatečné množství vitamínů * nepřispívá k tloustnutí * obsahuje protirakovinné látky
Káva Minus * může způsobit zažívací potíže * zvyšuje krevní tlak * večerní pití kávy může vyvolat obtížné usínání * kofein v kávě může vyvolat závislost na něm Plus * má povzbuzující účinky * obsahuje protirakovinné látky
Spotřeba v Česku rok: 1995 1999 2000 2001 2002 Produkt zrnková káva pražená 2,3 2,6 2,4 2,6 2,5 čerstvá zelenina 78,0 85,3 82,9 82,1 78,7 Zdroj: ČSÚ - Uvedeno v kg/osobu/rok.