Vaří pro krále a prezidenty

29. srpna 2005
05:02

Kuchařská elita zavítala do Prahy. Nejlepší šéfkuchaři světa, kteří připravují lahůdky pro britskou královnu, thajského či norského krále, amerického prezidenta a německého kancléře si dali dostaveníčko v hotelu Hilton...

Pečená daňčí svíčková na jalovci, zmrzlina z lesních plodů, grilované ryby provoněné kořením. Na takových lahůdkách si pochutnávají králové, prezidenti a předsedové vlád. A kdo nejvlivnějším lidem světa tyhle delikatesy vaří? Nejlepší šéfkuchaři světa, kteří jsou zároveň členy prestižního Clubu des Chefs des chefs (CCC). A tato hvězdná výprava v těchto dnech poprvé zavítala do Prahy, do hotelu Hilton... "Přivítat u nás takové osobnosti světové gastronomie je událost. Klub CCC je velmi populární. Mezi čtyřicítkou jeho členů je například šéfkuchař britské královny, thajského nebo norského krále, amerického prezidenta, německého kancléře," říká Roman Cibulka ze společnosti K. V. P. gastro, která akci pořádá. Jako jediná ze zemí střední a východní Evropy je od roku 1993 v klubu zastoupena i naše republika - a to šéfkuchařem Jiřím Pávkem, který vaří v pražské restauraci U Císaře. Hned po pátečním slavnostním zahájení v pražském Hiltonu se část z vyhlášených šéfkuchařů vydala do hotelové kuchyně. "Co to tady připravujete? To je lahůdka, to chutná skvěle!" rozplýval se nad českou svíčkovou Joshua Drache, šéfkuchař kanadského premiéra. A hned se svého kolegy Romana Pauluse, který kraluje v kuchyni restaurace CzecHouse, vyptával na recept. I další hvězdní kuchaři přiznali, že se těší na novou inspiraci z vyhlášené české kuchyně. Není proto vyloučeno, že jídelníček svých státníků obohatí například baculatým kynutým knedlíkem.


Žádaný zákusek finské prezidentky: Zmrzlina z lesních plodů Litr smetany, půl litru mléka, 12 žloutků, půl kila pískového cukru. Směs: Decilitr jahodového, borůvkového a malinového pyré, 20 ml likéru z lesních plodů. Smetanu přivedeme do varu, rozmícháme žloutky s cukrem a přelijeme směsí. Poté vrátíme zpět do hrnce a za stálého míchání necháme zhoustnout. Rychle zchladíme, rozdělíme do misek, ochutíme jedním druhem pyré a vložíme do mrazáku. Servírujeme s piškotem a strouhanými mandlemi. Oblíbené jídlo kanadského premiéra: Pečená daňčí svíčková na jalovci
Dva kusy daňčí svíčkové naložíme přes noc do olivového oleje, červeného vína, sójové omáčky, česneku, černého pepře, hnědého cukru a jalovce. Druhý den maso vyndáme z marinády, osolíme a obalíme v drceném pepři a jalovci. Zprudka opečeme na pánvi a dopečeme v troubě, až vnitřní teplota masa dosáhne 60 stupňů Celsia. Servírujeme s grilovanou zeleninou a chřestem.