Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pošeptej mi do ouška...

1. května 2005
05:01

Měsíc květen je jako stvořený k zamilování se. Zde je několik neotřelých triků, jak oslnit svého vyvoleného.

Přišel máj a v máji se každý musí zamilovat. Je to povinné. Tento zlomyslný měsíc si bůhvíproč vytkl za cíl proměnit racionálně uvažující mrzuté občany v omámené trosky, jimž pohrává na rtech permanentní přihlouplý úsměv. Prohnaný máj si ještě ke všemu nikdy neopomene opatřit až k neuvěření romantické kulisy typu růžově kvetoucích jabloní, samozřejmě šeříků, miliónů snad až přehnaně žlutých pampelišek a velkého množství slunečních paprsků sloužících k tomu, aby se lidé svlékli do trička (nebo dokonce do tílka, což vede k nachlazení) a usedli do mechu. Nastává choulostivá chvilka, kdy skutečně nelze hovořit o fotbale ani o tom, že nejlepší guláš vaří ta dobře vyvinutá hostinská v restauraci Slovan. Je třeba hovořit o lásce. Pro ty, kdo si myslí, že to sami nezvládnou, přichystal Nedělní Blesk speciální májový tahák.


Pro zamilované k zbláznění: Jste bílá, jak je luna bílá, a vzdálená jste jako měsíc sám. Tisíckrát jste mne políbila. V měsíci já se nevyznám. (Josef Kainar)
Nikdy si nemysli - i když jsem ovládán snad všemi slabostmi, jež mívá člověk v sobě - že jsem tak zkažený, tak hloupý, abych sám pro tretku opustil nejvyšší poklad v tobě. Tretkou je pro mne svět i s celým vesmírem krom tebe, růže má, ty moje všecko v něm! (William Shakespeare)
A mně se chce tak spát Spát ve stínu tvých vlasů Spát na nic nemyslet Při zvuku tvého hlasu se probouzet Jak kuchař v pohádkách kde spí se stovky let (Václav Hrabě)
Jen ještě jeden polibek a potom na tvém střevíčku přepluji spoustu oceánů A třeba objevím nějakou novou neznámou Ameriku jenom pro tebe (Václav Hrabě)
Manon, Manon, jaký žal! Manon, co bych za to dal, kdybych vás byl potkal včera! Nevstupujte do kláštera! (Vítězslav Nezval)
Řekni, nač myslila jsi. Já vím, ty vidíš snad v závojích svoje vlasy a bílý, bílý šat. (Jaroslav Seifert)
V tvých polibcích je příchuť vín, čím je jich více, tím jsou sladší, ale to vše mi nepostačí, chci s tebou jít, jak chodí stín. (Jaroslav Seifert)
Pro realisty: Člověk bez lásky je jen mrtvola na dovolené. (Erich Maria Remarque) Žena nám odpustí všechno, jen to ne, že ji nechceme. (Alfred de Musset) Ženy by chtěly prožívat v lásce romány, muži kratičké povídky. (Daphne Du Maurier) Kdykoli jsem odolal pokušení, bylo to krásné, ale když jsem mu podlehl, bylo to stokrát krásnější. (Heinrich Heine) Pravá láska je jen jedna. Ale existují tisíce nejrůznějších napodobenin. (Francois La Rochefoucauld) Běda v lásce jako v umění tomu, kdo všechno říká naplno! (Honore de Balzac) Láska je líbezný květ, ale je třeba odvahy, abychom si jej šli utrhnout na kraj strašné propasti. (Stendhal) Ženy nemají smysl pro humor, protože muže milují, místo aby se jim smály. (Bertolt Brecht)
Pro vyslovené cyniky: Květen je měsíc, kdy se zamiluje každý kretén. (studentský časopis Trn, rok 1924) Zločinci od tebe žádají peníze nebo život, ženy obojí. (Samuel Butler) Hvězdy v ženách bychom mohli vidět v jediném případě: kdyby se večer zjevily a ráno zmizely. (Voltaire) Láska začíná přirovnáními z botaniky a končí přirovnáními ze zoologie. (Eugene Labiche) Láska je lehká choroba mysli, kterou lze často rychle vyléčit manželstvím. (Sacha Guitry)
Stalo se 1. května: 1. 5. 1931 - v New Yorku uvedena do provozu budova Empire State Building, se svými 380 metry nejvyšší budova na světě. 1. 5. 1951 - v Mnichově začalo pravidelné vysílání Rádia Svobodná Evropa v českém a slovenském jazyce. 1. 5. 1953 - Československá televize zahájila zkušební vysílání z pražské Měšťanské besedy, vysílala dva dny v týdnu. 1. 5. 1967 - zpěvák Elvis Presley a dcera leteckého důstojníka Priscilla spolu v Las Vegas uzavřeli sňatek, což vyvolalo hysterii mezi zpěvákovými fanynkami.