Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V noci šlapou ulici, ve dne hrají divadlo

27. dubna 2005
05:01

V noci se prodávají za peníze a ve dne hrají divadlo. Kde? V souboru občanského sdružení Rozkoš bez rizika, který je složený ze sociálních pracovnic, jejich přátel a "lehkých holek".

Sex? To je pro ně tvrdý noční byznys. Co ale dělají prostitutky přes den? Hrají divadlo! Jejich idolem jsou herečky Helena Růžičková nebo Sabina Laurinová. I na ně možná "žhavé holky z ulice" při svých vystoupeních myslí. Nehrají sice žádného Shakespeara, publikum ale dokáží stejně jako slavné herečky pořádně rozparádit. Divadlo Za plotem, Psychiatrická léčebna Bohnice. Právě tam míří soubor občanského sdružení Rozkoš bez rizika složený ze sociálních pracovnic, jejich přátel i "lehkých holek". Pro diváky mají přichystáno několik písní, jejichž texty rozhodně nejsou určeny dětem. "Hledejte moje lodičky, nemám lodičky," povykuje pětapadesátiletá Anička a žvýká bagetu. Za chvíli totiž musí nastoupit do autobusu, který ji i ostatní členky souboru odveze na vystoupení. "To do mě šéfová vrazila asi osm stovek," komentuje Anička nové šaty a spěchá ven na poslední cigaretu před odjezdem. Čeká ji sólo, bude hvězda. "Trému už nemám, už jsem toho dost odehrála. Je u toho hrozná sranda a navíc se člověk i někam podívá, jezdíme i mimo Prahu," říká Anička, která vždy obdivovala herečky Helenu Růžičkovou nebo Sabinu Laurinovou. V blízké době pojede soubor třeba do Ostravy a 1. května vystoupí i na festivalu Jeden svět v galerii Langhans ve Vodičkově ulici v Praze. "Naším cílem je, aby holky zažily úspěch a radost i z něčeho jiného než z drog a podobných věcí. Také se snažíme svět prostituce přiblížit široké veřejnosti," vysvětluje záměr divadla sociální pracovnice Martina Zikmundová. Sólo čeká i dvaatřicetiletou Helenu, drobounkou Romku se silným hlasem. "Ty texty, ty texty," stěžuje si Helena a v duchu si opakuje slova. Do Rozkoše bez rizika ji asi před pěti lety přivedla kamarádka. "Táta si vždycky přál, abych hrála a zpívala v divadle jako on. Říkala jsem mu, že na to nemám. Pak umřel a já tu stojím a zpívám," vypráví Helena. Její romské písně a divoké rytmy neudrží v klidu nikoho. Diváci tleskají a vyžadují přídavek. Stejný ohlas má Anička a její zpívaná zpověď. Je o unavené prostitutce, která je vděčná i za pozvání na panáka. Publikum mlčky poslouchá a věří jí každé slovo.


Na ulici ji vyhnal rozvod Svou kariéru pouliční holky odstartovala na blond odbarvená Anička (55) před deseti lety. Z manželky a matky tří dospělých dětí se ze dne na den proměnila v prostitutku. Vše začalo rozchodem s manželem. "Rozvedla jsem se a nevěděla, jak to finančně zvládnu," popisuje důvody. V hospodě se seznámila s prostitutkou, která jí doporučila "přivýdělek" v Perlové ulici. Ze začátku se šíleně styděla. "Všechno musela zařizovat ona, já bych chlapa na ulici v životě neoslovila," řekla. Dnes už je to jinak, ulici Anička před dvěma lety opustila. "Beru jen stálé zákazníky, a to jen výjimečně," sdělila. A co na její profesi říkají děti? "Dcery se mnou přestaly mluvit a syn to nekomentoval. Teď už se udobřujem a snad budeme zase rodina," řekla.
Místo policistky lehká holka Jako malá chtěla být policistkou, ale ve dvaceti skončila na ulici. Téměř dvanáct let se Helena (32) živila vlastním tělem a jejím teritoriem byla Praha 2. S prostitucí sekla nedávno. "Už to nestojí za to, na ulici jsou nové holky a už si tam tolik nevydělám," uvedla. Na svou minulost si ale živě vzpomíná. "Prostě jsem si stoupla na ulici a bylo to. Poznala jsem, že jsou to strašně rychlý prachy, ale neuvědomovala jsem si, že jsem pořád jednou nohou v hrobě," řekla. Za jeden den si prý vydělala dva až tři tisíce korun. Přesto, že je lesba, sex s muži jí nevadil. "To šlo o kšeft," vysvětluje. V zádech mrazí, když vzpomíná, jak ji jeden klient málem zabil. Klíči jí rozbil celou lebku, více o tom ale mluvit nechce. Teď má přítelkyni a chystá se na nový život. "Chci být romskou poradkyní," upřesňuje.
Útržky z textů písní: * "Kdopak to zvoral a nechtěl orál? My ne, my ne, my ne!" * "...do žaludu píchly špendlíčky, na bradavky připly kolíčky. Jsem prostě klasa u sada i masa!" * "Lepší Anča dlaňová než kontrola daňová. Ještě k tomu HIVé, bojí se nás, Ječmene." * "Šlapu tu už dobrejch dvacet let a čím dál míň to hodí. Předposlední cigareta žaluje, že nevděk světem chodí." * "Stínové, stínové jsou kopulace. Matkou královnou je masturbace."