Zabiják cholesterol

Víte jakou máte hladinu cholesterolu? Tři ze čtyř Čechů ji mají výšší než lékaři doporučují. Vše, co potřebujete vědět o cholesterolu najdete v Nedělním Blesku.
I když nás nic nebolí, do našeho těla se může začít vkrádat smrt, když se nám na stěnách cév usazuje cholesterol. I bez varování nás pak jednoho dne může skolit infarkt. Jsou situace, kdy se cholesterolu bát nemusíme? A proč se vyhýbat játrům a vnitřnostem? Oproti masu ze svaloviny obsahují cholesterolu až pětkrát víc! Co víme o cholesterolu "Pro život je nezbytný, ale je třeba mít ho pod kontrolou. Bez něj by se netvořily žlučové kyseliny a měli bysme zaručeně potíže s trávením. Proto si tělo cholesterol vyrábí i samo. A to dokonce dvě třetiny jeho celkového množství, zatímco potravou dodáváme jen jednu třetinu," říká Mgr. Pavel Suchánek z IKEMu. S tím se musíme smířit - cholesterol je tuková látka, která je součástí všech buněk. Kromě žluče si z něj tělo vyrábí i hormony a také předstupně vitamínu D. A navíc je důležitý i pro výstavbu buněčných membrán, nervových obalů a jiných tkání. Riziko infarktu a cévních chorob zvyšuje hlavně cholesterol značený jako LDL, kterému se přezdívá "zlý". "Hodný" se naopak značí jako HDL a riziko nemocí srdce a cév snižuje. Jíte-li rádi bůček, slaninu, uzeniny a podobné dobroty, zvyšujete podíl "zlého" cholesterolu, který se vám může stát osudným. Potraviny s rostlinnými tuky a pohyb naopak zvyšují podíl "dobrého" cholesterolu značeného HDL. Někdo to možná vnímá jako smůlu, ale je to tak. Jak jsme na tom u nás a jinde? Doporučenou hranici pod 5,0 mmol/l nesplňují tři ze čtyř Čechů! Středomořské národy mají hladinu cholesterolu v krvi nižší. Proč? Protože místo másla používají olivový olej a jedí mořské ryby. A v Japonsku jsou na tom ještě lépe - v porovnání s námi snědí jen třetinu tuku a daleko víc mořských ryb. Francouzi snědí tuku stejně jako my, ale k tomu spořádají až třikrát víc zeleniny. Jaké potraviny hladinu cholesterolu snižují? Fazole, sója, oves, ječmen, zakysané mléčné výrobky, česnek, kvalitní oleje s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, a všechny potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny např. celozrnné pečivo a jablka. Co byste si měli odpustit? Sádlo, máslo, smetanu, škvarky a vypečený tuk. Ale pozor! Velmi nebezpečné jsou pro naše cévy také slepované sušenky a trvanlivé pečivo. Co nejmíň jezte také trvanlivé salámy, paštiky, klobásy a párky. Co nás ochrání? - Denně ujděte alespoň 3 kilometry za 30 minut - Pohybu se věnujte alespoň 3x týdně v celkové délce alespoň 150 minut. -Hlídejte si hmotnost a vypočítejte si body mass index BMI, což je poměr tělesné hmotnosti a výšky v m2. Norma je do 25. -Jezte zeleninu a ovoce v množství 600 g denně a celozrnné pečivo kvůli vláknině. -Choďte k lékaři a nechte si vždy změřit nejen krevní tlak, ale z krevního obrazu i cholesterol!