Proč živé jogurty? Protože posílí imunitu!

31. března 2005
05:01

Lidský organismus je zatěžován nepříznivými vlivy okolí. Mléčné výrobky obsahující živou probiotickou kulturu mohou člověku pomoci se s nimi vypořádat.

V poslední době roste zájem o potravinářské výrobky, které obsahují živé mikroorganismy: tzv. probiotika. Náš organismus je v současnosti stále více zatěžován nepříznivými vlivy okolního prostředí. Zdá se, že mléčné výrobky obsahující probiotickou kulturu mohou organismu pomoci se s těmito vlivy vypořádat. Tyto látky jsou proto předmětem současného zájmu řady studií. Přibývá alergických onemocnění i celkových poruch imunity. A právě v této oblasti mohou mít probiotika svůj zvláštní význam. Termín "probiotikum", který je odvozen z řeckého slova "bios" (život), se začal používat v polovině minulého století jako výsledek zkoumání příznivého vlivu některých mikroorganismů na střevní mikroflóru. "Střevní mikroflóra v lidském těle je mnohem důležitější, než se lidé i lékaři domnívají. V budoucnu je pravděpodobné, že se podaří ovlivněním střevní mikroflóry probiotiky nahradit v mnohých případech léčbu chemickými látkami," říká o roli probiotik doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. z 2. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Probiotika jsou kultury živých mikroorganismů, jež při osídlení trávicího traktu mohou příznivě ovlivňovat zdravotní stav člověka. Některé účinky se mohou projev i t již při krátkodobějším podávání. Lidské tělo může díky nim lépe využít vitaminy, vápník nebo laktózu, které přijímá v mléce. Pomáhají také například snížit riziko infekce trávicího traktu a mohou příznivě ovlivňovat i celkový imunitní systém organismu. Probiotika, nejčastěji se jedná o laktobacily a bifidobakterie, můžeme získat z kysaných mléčných výrobků, tedy z jogurtů, jogurtových mlék, zákysů aj. Na trhu je jich velké množství. Existují také pilulky s probiotiky, po nichž sahají většinou ti, kdo nesnášejí mléčné výrobky.