Mrkev poráží rakovinu!

Britští vědci zjistili, že se v mrkvi nalézá látka, které může snížit výskyt rakoviny až o třetinu! Jmenuje se Falcarinol a chrání mrkev před plísněmi.
Vědci z univerzity v britském Newcastle přinesli naději lidem obávajícím se rakoviny. Zjistili, že v mrkvi se nalézají látky, které mohou snížit výskyt této obávané nemoci až o třetinu! Objev prý povede k tvorbě nové generace léků proti rakovině. Látka jménem rinol chrání mrkev před útokem plísní, které způsobují černé skvrny na jejím kořenu. Právě tato látka pak v tělech pokusných krys zastavila růst nádorů tak, že se rakovina nerozvinula. Po osmnácti týdnech, kdy přidávali testovací skupině krys do potravy mrkev, došlo k poklesu rozvoje rakovinných nádorů o celou třetinu. "Teď už víme s jistotou, že látky obsažené v mrkvi opravdu chrání před rakovinou," uvedl dr. Kirsten Brandt. Nyní vědci musí zjistit, jak velké množství falcarinolu je potřeba, aby ochránil lidský organismus před zhoubným bujením. Není také dosud jasné, zda jako ochrana funguje jen syrová mrkev nebo i vařená, či třeba mrkvové šťávy. "Falcarinol je vlastně jed. Aby však byl člověku nebezpečný, musel by sníst na posezení 400 kilo mrkve," usmívá se dr. Brandt. "V současnosti doporučujeme sníst denně pět kousků různého ovoce a zeleniny a mezi tím i jednu mrkev."