Káva, nápoj bohů

Podle nejnovějších vědeckých studií působí pití kávy v přiměřeném množství pozitivně na lidský organismus. Ulevuje od depresí, spaluje tuky a dokáže také ochránit před Parkinsonovou nemocí.
Káva je mezi vědci opět v kurzu! Kofein prý pozitivně ovlivňuje lidské tělo takřka ve všech oblastech. Ulevuje od depresí, spaluje tuky, chrání před rakovinou, cukrovkou i Parkinsonovou nemocí. Alkoholici pomocí kávy mohou "opravit" svá játra. Pozitivní efekt kávy poznají i astmatici či lidé trpící žlučovými kameny. Nakonec, posuďte sami. Káva a riziko rakoviny Kyseliny chlóru, které káva obsahuje, mohou podle vídeňského experta profesora Hademara Bankhofera snižovat riziko rakoviny tlustého střeva a žaludečních vředů. Káva povzbuzuje spalování tuků Káva se nestará jen o zvýšení duševní, ale i tělesné aktivity. Díky kofeinu se totiž snadněji spalují tělesné tuky s člověk získává více energie. Podle dietoložky Annity Hessemann je káva ideální spalovač kalorií. S kávou je člověk fit Káva je dokonalý probouzeč. Mozková aktivita po ní stoupne o 10 až 15 procent. Zlepšuje se koncentrace, mizí únava. Neurologové izraelského Weizmannova institutu zjistili, že mozkové buňky pod vlivem kofeinu vyrostou o třetinu původní velikosti a vytvoří nová propojení. Káva dodává pocit štěstí Káva, tedy v ní obsažený kofein, zvedá sebevědomí a vyvolává dobrou náladu. U lidí trpících depresemi bylo vysledováno, že po šálku kávy deprese poněkud ustoupí. Káva také může potlačit mírnou bolest hlavy. Káva chrání před Parkinsonovou nemocí Rozsáhlé studie na více než osmi tisících Američanech ukázaly, že kofein zabraňuje propuknutí "Parkinsona". Chrání mozkové buňky před degenerací. Čím více kávy člověk vypije, tím menší je šance, že onemocní Parkinsonovou nemocí. Káva blokuje vznik žlučových kamínků Podle zdravotnické studie Harvardovy univerzity se snižuje šance na vznik žlučových kamínků při čtyřech šálcích kávy denně o 25 procent. Kofein v žlučníku blokuje tvorbu těchto nepříjemných kamenů. Káva pomáhá při vyprazdňování U mnoha lidí působí ranní káva jako dokonalé projímadlo a umožní kvalitní vyprázdnění střev. Odborníci zjistili, že kofein působí v nervovém systému jako povzbuzovač trávicích cest. Káva může zmírnit astma Studie provedená americkými vědci na 20 tisíci lidech prokázala, že pravidelná konzumace kávy zlepšuje funkci plic. U astmatiků dokonce zmírní příznaky jejich nemoci. Zlepšené fungování plic je pravděpodobně zapříčiněno uvolněním plicního svalstva. Káva proti cukrovce typu II. Badatelé zjistili, že riziko cukrovky se dá snížit pitím kávy na polovinu. Není ovšem jasné, proč se tak děje. Holandské studie pak dodávají, že stačí i mírné pití kávy, aby došlo k ochraně před cukrovkou. Káva chrání před nemocemi jater Američtí vědci zjistili, že káva ochraňuje před nemocemi jater. Studie na 10 tisících Japoncích ověřila, že konzumace kávy zlepšila funkci jater. Zvláště při nadměrném pití alkoholu se káva stará o ochranu.
S pitím kávy to rozhodně nepřehánějte Co radí český odborník "Rozhodně ji nemůžeme považovat za nápoj, kterým je vhodné nahrazovat pitný režim," říká Věra Králová, nutriční terapeutka a vysvětluje: "Káva totiž stejně jako silný černý čaj působí močopudně a organismus odvodňuje." Po jejím vypití je tedy vhodné tekutiny opět doplnit, a to nejlépe vodou. Podle Králové při nedostatečném pitném režimu totiž dochází např. k zahušťování žluči, což může v důsledku vést i k tvorbě žlučníkových kamínků. Káva může podpořit i vznik žlučníkové koliky, protože podporuje stahy žlučníku. "Pravdou je, že káva může podpořit trávení. Zejména silná, černá, pitá nalačno či samotná totiž dráždí žaludeční sliznici, ta ve zvýšené míře produkuje kyselinu chlorovodíkovou, která se trávení účastní. Pití kávy se naopak nedoporučuje např. u vředové choroby, kde je třeba dráždění sliznice žaludku omezit," radí. Při spalování tuků může být káva přínosná, ovšem pouze tehdy, pokud zároveň sportujeme. Káva působí povzbudivě, byť jen krátkodobě. Může pomáhat i při bolestech hlavy. Vzhledem k tomu, že je pití kávy ve většině případech jakýmsi rituálem, může přispívat k dobré náladě, protože zejména v příjemné společnosti může odvádět pozornost od starostí. Diabetikům nemusíme kávu zakazovat, problémem by však mohlo být to, že káva se u nás nepije pouze samotná, ale mnohdy s cukrem a smetanou, často "doplněná" dortíkem. To již pak příliš vhodné není, protože u těchto pacientů je nutné omezit nejen příjem jednoduchých cukrů, ale také tuků a celkové energie.