Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sbohem, chlupatý miláčku!

5. února 2005
05:01

Manželé Dubských z Říčan u Prahy otevřeli první pohřební ústav pro zvířata v republice! Řekli si, že nejen člověk má právo na důstojný odchod z tohoto světa.

Pohřební ústav pro zvířata. První v republice! Manželé Dubských z Říčan u Prahy si řekli, že nejen člověk má právo na důstojný odchod z tohoto světa a otevřeli první pohřební ústav pro zvířata. Nechybí zde nic: Připraveny jsou urny, rakve a dokonce i věnce se stužkami se srdceryvnými vzkazy. Zájem je velký a vyhoví zde i roztodivným přáním "pozůstalých"... Zdá se vám, že taková služba je jen módní výstřelek pro boháče? Opak je pravdou! "Nejvíce se na nás obracejí obyčejní lidé, pro které byl jejich pes nebo kočka tím jediným tvorem, co jim v životě zůstal," tvrdí Božena Dubská. Podle jejích zkušeností jsou na tom mnozí klienti finančně dost špatně, přesto prodají třeba poslední prstýnek, jen aby jejich mazlíček neskončil v kafilérii. "Ty nejnákladnější obřady nebo nejluxusnější urničky byly vždy pro voříšky a obyčejné kočky, mnohdy nalezence z ulice. Byli jsme svědky až neuvěřitelných příběhů lásky člověka ke zvířeti," dodává Božena Dubská. A jak takový zvířecí pohřeb probíhá? Pokud se jedná o pohřeb bez obřadu, je zvíře v tzv. "přípravce" zapečetěno do speciální třívrstvé fólie, z níž je odčerpán vzduch. Do doby, než je převezeno do zvířecího krematoria v Brně, je uloženo v chladicím boxu. Pohřeb s obřadem je hodně podobný tomu lidskému. Odehrává se v malé síni s rakví. Kromě řečníka a vyvěšeného parte nechybí při posledním rozloučení vůbec nic: Hraje tklivá hudba, rakev je podle přání ozdobena květinami, smuteční stuhou, oblíbenými hračkami zvířete… Po kremaci je popel převezen zpět do Říčan. Pak už záleží na majiteli, zda si jej uloží třeba do zlaté urničky nebo ho nechá rozptýlit v místech, která měl jeho zvířecí kamarád nejraději...


Pohřeb za 11 tisíc Chcete-li vystrojit svému zvířecímu miláčkovi opravdu fešácký pohřeb, vyjde vás to až na 11 tisíc korun… * Poslední rozloučení v obřadní síni stojí 1000 až 2000 korun. Podle toho, jak bohatá je květinová výzdoba. * Cena kremace se pohybuje od čtyř do šesti tisíc korun. Záleží na velikosti zvířete. * Nejdražší urnička stojí 3000 Kč. Je skleněná a ozdobená pravým zlatem. * Za rok do krematoria odvezli 28 zvířátek a uspořádali 15 smutečních obřadů. Nejvíce pro jezevčíky, kuriozitou byl obřad pro králíčka.
Příběhy lásky až za hrob... Pohřby prý bývají strašně dojemné. A není divu, když se člověk dozví, co jsou schopni páníčkové pro své miláčky udělat... * Vlčák byl těžce nemocný, špatně chodil. Nemohl se venčit venku. Jenže, jinde toho nebyl schopen, protože si zvykl na jediný patník. Majitel neváhal, patník vykutal a zabetonoval ho pejskovi na balkóně. * Majitelka tak milovala svého kocourka, že si na obřad, který se konal v březnu, objednala za velké peníze kopretinovou výzdobu * Své city vyjadřují "pozůstalí" na smutečních stuhách nejrůznějšími nápisy, jako například: "Vzpomínáme na tebe, ty náš chlupatý miláčku!"