Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Na škodovkách si vozíme čelenku indiána

2. listopadu 2004
05:02

Zajímá vás, jak vznikl název firmy Tatra, Solo nebo Koh-i-noor? Blesk pro vás připravil několik zajímavostí o českých i zahraničních názvech známých společností.

Každý den je vidíte na pultech obchodů nebo na ulici. Prohlížíte si auta, čokolády i obyčejné tužky, většinou ale netušíte, proč mají právě takový název, logo nebo znak. Z jakého důvodu má třeba Orion zrovna hvězdu, "Škodovka" znak se šípem a Koh-i-noor právě takové podivné jméno? Jak vznikl název Tatra nebo Solo? Stačí se trochu probrat v historii firem a někdy velmi opravdu zvláštních příbězích. Blesk pro vás připravil několik zajímavostí o českých i zahraničních výrobcích. Kdo by neznal plzeňskou "Škodovku", pod kterou patřila i mladoboleslavská automobilka? Slavný podnik přijal v roce 1923 ochrannou známku, kterou můžeme každý den vidět na stavbách, v továrnách i na českých silnicích. Co ale podivný obrázek v kruhu znamená? "Námětem mohl být reliéf hlavy indiána s pérovou čelenkou, který měli v kancelářích vedoucí pracovníci," říká mluvčí plzeňské škodovky Karel Samec. Indián měl totiž v rodině Škodových i posluhovat. "Možná je to ale jen křídlo nesoucí traverzu," dodává Samec. Asi nejkrkolomněji zní název českobudějovické společnosti Koh-i-noor, která vyrábí psací a školní potřeby. Slovo pochází z perského Kóhe-núr, tedy "Hora světla". Název nesl slavný indický diamant, který patřil britské královně Viktorii. A proč se tak jmenují tužky? Možná proto, že písmo vnášelo světlo poznání. Kopřivnické vozy Tatra zase mají jméno podle slovenských velehor. Když se v roce 1919 zkoušely nové vozy právě v Tatrách, auta se vyšplhala do terénu, který před tím žádný jiný vůz nezvládl. Zajímavá je i čtyřcípá hvězda čokoládoven Orion, které dnes patří pod společnost Nestlé. Hvězda v mnoha podobách prodělala spousty změn, stejně tak i jméno. A proč Orion? Původní název čokoládovny byl asi přece jen trochu dlouhý - "První česká továrna na orientálské cukrovinky na Královských Vinohradech, A. Maršner." Od slova orientálské nebylo daleko k Orionu. A název souhvězdí snad ani jiné logo než hvězdu mít nemůže.


Zajímavé společnosti v ČR Barum Výrobce známých pneumatik "barumek" vznikl sloučením tří velkých gumáren: Baťa-Rubena-Matador. Čedok Zajímavější než název Československá dopravní kancelář je albatros ve znaku firmy. Symbolizuje tvora, který dokáže přeletět i oceán. Hamé Daleko za hranice si pro svůj název došel podnik na výrobu konzerv, paštik nebo džemů. Slovo Hamé totiž ve staroirštině znamená "domov". Setuza Severočeské tukové závody si vytvořily po roce 1946 elegantní zkratku jména společnosti. To přežilo i s firmou a jejími výrobky až do dneška. Solo Jak jednoduše propagovat výrobu sirek? Stačí jí dát jméno, které ukazuje, že je sirkárna jedinečná nebo unikátní.
Jak vznikly světové značky? Carrefour Francouzský hypermarket postavil svůj první "obchoďák" u jedné z křižovatek ve městě Annecy. Stavělo se poblíž křižovatky, která se ve francouzštině označuje právě carrefour. Lego Skládanky, stavebnice a legoland. Vše je určeno dětem, které se s legem mají pobavit. Název Lego vznikl z dánského "leg godt", což se dá přeložit jako "hrajte si dobře!" Ikea Na celém názvu švédského nábytkářského obra byste si asi zlomili jazyk. Ingvar Kamprad Emtaryd Augnnaryd je jednodušší znát jako IKEA. Skládá se ze jména zakladatele a zeměpisných názvů. Nivea Sněhobílé krémy od Nivey. O název si výrobky řekly svým vzhledem vlastně samy. Název pochází z latinského slova nivis, tedy sníh. Google Internetový vyhledávač byl pojmenován takovou slovní hříčkou od názvu "Googol". Ten označuje číslovku s jedničkou a stovkou nul - tedy obrovské množství informací, které je možné najít. Daewoo Tajemně znějící jméno vymyslel zakladatel firmy Kim Woo Chong. V korejštině to znamená "velkolepý vesmír". Sony Další inspiraci v latině našli zakladatelé firmy Sony Akio Morita a Masaru Ibuka. Dokázali se shodnout až na pojmenování vycházejícím ze slova sonus, tedy zvuk. Nintendo Pojmenování herního zařízení znamená zhruba "Bůh žehnej tvrdé práci".