Spořádal smaženici z jedovatých muchomůrek!

24. září 2004
05:01

Šťastně dopadla poněkud nebezpečná sázka! František K. (48) ze Žďáru nad Sázavou snědl smaženici z prudce jedovatých muchomůrek!

Neuvěřitelné! Odborníci nevěří, svědci žasnou! František K. (48) ze Žďáru nad Sázavou se vsadil o sto piv, že sní smaženici z prudce jedovatých muchomůrek tygrovaných a ještě po svých odejde z hospody. A vyhrál! Když si v úterý večer čerstvě nasbírané jedovaté houby začal připravovat v kuchyni jedné z hospod, jako první z ní utekla sama hospodská. "Chlapi pitomí, ještě mě přivedou do kriminálu!" láteřila nad už notně podnapilou sešlostí hostů. Když se pak v lokále František s krajícem chleba v ruce pustil za vydatného povzbuzování přátel do nebezpečných hub, zmizeli z lokálu další dva hosté. "Nenechám se vláčet po výsleších a soudech, až natáhne kopyta," utrousil jeden z nich. František vyhrál. Nejen odešel po svých, ale druhý den ráno už seděl zase za volantem svého traktoru. Odmítl však jakoukoliv popularitu. "Tohle už uměl můj děda. Nechte mě na pokoji, nic vám nebudu říkat," odmítl se o své nevšední sázce bavit. Jeho kamarádi jen potvrdili, že houby předtím, než je začal v kuchyni smažit, spařil. "Něco do těch hub přidává, ale co?" marně spekulují jeho kumpáni. Někteří mykologové připouštějí, že jíst se dají v menším množství muchomůrky červené či citronové. Ale tygrované? "Jednak se nejedná o muchomůrku úplně smrtelně jedovatou a výjimečně existují jedinci, kteří ji snesou, přestože tato muchomůrka způsobuje běžně těžké otravy," domnívá se nestor českých houbařů, mykolog Miroslav Smotlacha (84) z České mykologické společnosti v Praze. "Chtěl bych však ty žďárské znalce hub vidět. Někteří totiž dokážou za muchomůrku tygrovanou klidně zaměnit muchomůrku šedivku, která není nebezpečná," podotkl známý mykolog.