Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi ročně vstřebají v salámech a mléce až 17mg chemikálií

Infografika porovnává množství dioxinů ze zlikvidovaného odpadu v pražské spalovně s obsahem dioxinů v potravinách, topení a dalších zdrojů.
Infografika porovnává množství dioxinů ze zlikvidovaného odpadu v pražské spalovně s obsahem dioxinů v potravinách, topení a dalších zdrojů.  (Autor: ZEVO)
Autor: pet - 
9. prosince 2013
12:04

Věděli jste, že chemický odpad - dioxiny patří k nejjedovatějším látkám na Zemi? Do našeho organismu se dostávají nejčastěji z potravin, hlavně z masa, mléka a vajec, a protože jsou nerozpustné ve vodě, ukládají se v tukových tkáních. Už i v malých dávkách poškozují imunitní a hormonální systém.

Dioxiny jsou  životu nebezpečné i v koncentracích jedna ku miliardě. Jsou dokonce sedmdesátkrát jedovatější než kyanid draselný. Vznikají hlavně při spalování fosilních paliv a odpadů nebo při metalurgické výrobě a zamořují vzduch, půdu i vodu.

Ve 300 tisících tunách komunálního odpadu, který je do pražské spalovny ZEVO v Malešicích ročně navezen, je obsaženo asi 18 gramů dioxinů, navázaných převážně na prachové částice, které pocházejí z průmyslové výroby, dopravy a lokálních topenišť. Při spalování je přibližně čtvrtina dioxinů zcela odstraněna, tři čtvrtiny zůstanou v popílku a pouhých 17 miligramů se uvolňuje do ovzduší.

„17 miligramů dioxinů za rok odpovídá 58 zrníčkům cukru, což jsou zhruba čtyři sáčky cukru do kávy,“ uvádí pro srovnání ředitel ZEVO Malešice. Přitom jen v uzeninách Češi ročně zkonzumují asi 10 mg dioxinů. Z vykouřených cigaret se v České republice uvolní do ovzduší 6,3 dioxinů a během velkých ohňostrojů se z odpalované pyrotechniky dostane do ovzduší jednoho velkoměsta až 15 miligramů této nebezpečné látky.

„Spalování je mnohem ekologičtější forma likvidace odpadu než klasické skládkování,“ podotýká Aleš Bláha. „Kdyby totiž komunální odpad nebyl spalován, ale skládkován, k žádnému zničení dioxinů by nedošlo.“

Infografika

Infografika porovnává množství dioxinů ze zlikvidovaného odpadu v pražské spalovně s obsahem dioxinů v potravinách, topení a dalších zdrojů. Infografika porovnává množství dioxinů ze zlikvidovaného odpadu v pražské spalovně s obsahem dioxinů v potravinách, topení a dalších zdrojů. | ZEVO

 

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi