Zemřel Mozart kvůli vepřovým kotletám?

12. června 2001
09:09

Za smrt hudebního génia podle nových výzkumů údajně mohlo nedopečené maso s larvami svalovce.

Wolfgang Amadeus Mozart zemřel pátého prosince 1791. Buď na ledvinový kámen, srdeční onemocnění nebo revmatickou horečku. Dokonce mohl být i otráven. Tak vypadaly dosavadní verze, zabývající se příčinami smrti hudebního génia. Doktor Hirschmann ze Seattlu však přišel s novou tezí, kterou včera uveřejnil v odborném tisku. Mozart zemřel kvůli vepřové kotletě. Jeho teorie se zakládá na dopise, který Mozart psal své ženě Constanze 44 dnů před svou smrtí. V něm je psáno: "Co jsem si dal? Vepřové kotlety! Jím na tvoje zdraví!" A zrovna těchto kotlet se měl autor Malé noční hudby a Kouzelné flétny podle lékaře vyvarovat. Maso se na konci 18. století nepropékalo tak důkladně jako dnes a proto v něm mohly zůstat larvy zákeřného červa. Nazývá se Trichinella Spiralis (svalovec) a nemoc, kterou způsobuje, trichinelóza. Inkubační doba nákazy se pohybuje od 5 do 10 dnů, nejpozději však propukne do 50 dnů. Mozart zemřel po 15 dnech svého onemocnění, jehož příznaky odpovídaly právě trichinelóze. Trpěl vysokou horečkou, vyrážkou, bolestí kloubů a otoky. Jeho žena věřila tomu, že se stal součástí komplotu svých nepřátel, zejména svého rivala, hudebního skladatele Antonia Salieriho. Jeho hrob byl po sedmi letech otevřen, ale Mozartovi ostatky v něm už nebyly. Příčina jeho smrti se tak již nedala ověřit.