Na vzorky kořalek byla tlačenice

Autor: mh - 
2. února 2004
07:08

V Bukovanech u Kyjova se konala tradiční ochutnávka pálenek. Neuvěřitelných 1276 vzorků je důkazem toho, že se kořalka dá pálit naprosto ze všeho, třeba i z lízátek!

Na stole z domova donesený špek nebo škvarky. Popřípadě okurky, papriky a sýr. Velkou chuť na kořalky měly stovky lidí, kteří se vypravili do Bukovan u Kyjova. A letos bylo co ochutnávat. Na již sedmém koštu se sešlo neuvěřitelných 1276 vzorků. A o některé zvláště vydařené výpalky byla mezi chlapy, kterých přišla na košt většina, pořádná tlačenice. Kořalka se dá pálit z ledasčeho. Dokonce i z lízátek, bonbónů a už se objevily i vzorky z kdoulí či mišpulí. "Ta nejlepší je však přece jen stále z tradičního ovoce. Letos byla za nejchutnější vyhodnocena pálenka z durancií vyrobená v roce 1977. Porota ji ohodnotila 98 body a vzorek dodala Ludmila Kunertová z Vracova," uvedl za pořadatele Jiří Pelikán z mužského pěveckého sboru Bukovany. Hodnocení bylo velmi náročné. Bodovalo 94 degustátorů u 43 stolů. Každý z nich hodnotil průměrně 29 vzorků. Pálenky z nejrůznějšího ovoce včetně černého bezu, kiwi, pomerančů a také ořechů a dalších plodin pocházely hlavně z Moravského Slovácka. Vzorky na slavný košt však přišly i z Chorvatska, Slovenska a Slovinska.