Pijte s Nedělním Bleskem!

28. prosince 2003
04:46

Bojíte se, že po pár skleničkách vaše buňky v těle i mozku roztrhají na kusy bublinky z obyčejné sody? Čtěte dobře míněné rady, které stejně nikdo nebere vážně!

Chcete se den po oslavě vyhnout bolení hlavy? Bojíte se, že po pár skleničkách vaše buňky v těle i mozku roztrhají na kusy bublinky z obyčejné sody nebo "pramenité vody" a vy je pak budete s obtížemi dávat dohromady? A co takhle naučit se, kdy a co při popíjení alkoholu jíst? A má se při "tom" vůbec jíst? Jak vlastně pít tak, aby to člověk neodnesl na zdraví, ale pobavil se, našel přátele, uvolnil se a povznesl? Na to jsme se zeptali jednoho ze známých pražských barmanů. A navíc jsme pro vás připravili jedinečný nápoj pro blížící se novoroční oslavy! "Já bych každému poradil, aby při jakémkoli pití dodržoval tři zásady," říká Martin Benýšek z pražského baru Double Trable. "Nejsou nijak těžké a řekl bych, že i notorický opilec jejich prospěšnost uznat musí." Jaké jsou? Především pití s mírou, které by mělo vycházet z toho, jak člověk sám sebe zná. Další zásadou je pití kvalitních nápojů a ne těch, které "smrdí lihem". A nakonec - nemíchat různé druhy alkoholu! Správné pití má ovšem ještě celou řadu pravidel. Panák alkoholu by se zase neměl - a to ví málokdo - nalít do hlavy naráz, ale usrkávat třeba půl hodiny za předpokladu, že se zapíjí čistou vodou, bez bublinek. Ti "zdatnější" také dobře vědí, že snesou o mnoho víc, když si mezi jednotlivými sklenkami dají aspoň patnáctiminutovou pauzu, tzv. "oraz". "I když proti whisce nic nemám, obecným trendem poslední doby je pití čirých, nebarvených destilátů. Hlavně vodka teď frčí a její spotřeba je někdy ohromující," říká barman. Ale také varuje před jejím zapíjením sladkými džusy. Podle něj jsou právě tady příčiny onoho známého bolehlavu druhý den ráno. Cukr, obsažený v ovocných i jiných nealkonápojích, totiž brání kvalitnímu a rychlému odbourávání alkoholu játry. Čistá voda je v tomto směru ideální na zapíjení. Pak se dá usrkávat i už zmíněná whiska. Podle zkušeností Martina Benýška se alkohol nutně nemusí stát nepřítelem člověka. "Destiláty patří ke slavnostní atmosféře, pomáhají uvolnění a dobré zábavě, mnohdy navozují patřičnou a potřebnou atmosféru," charakterizuje barman svůj pohled na alkohol. A pozor - když pije znalec, nikdy při tom nejí! Je nutné se nasytit předem! Zobání oříšků, mandlí nebo uždibování slaného pečiva přípustné je, ale klasické jídlo nikoli. Plný žaludek totiž stahuje z těla krev, člověk malátní, slábne a alkohol se spaluje pomaleji. A jak je to s opilostí? Prvním spolehlivým příznakem je ztráta přehledu o dění kolem. Pokud se k němu přidá ještě pozvolna rostoucí zapomětlivost, je načase dát si pauzu - alespoň půlhodinku. A pak znovu do toho! Rozumní lidé alkohol ukočírují, ty ostatní ukočíruje on. A v tom je ta - nejen silvestrovská - spravedlnost pití.