Nový trend: Burčáková infúze!
Burčák je nejen dobrým pitím, ale zároveň i zdrojem mnoha vitamínů, minerálů i enzymů. Doporučují ho proto nejen vinaři, ale také lékaři.
Hit letošního podzimu? Burčáková infúze! Vypít pět až sedm litrů burčáku během tří dnů doporučují nejen vinaři, ale i lékaři. Burčák je totiž zdrojem mnoha vitamínů, minerálů i enzymů. Během třídenní kúry ale zapomeňte na všechny laskominy, přikusovat budete jenom suchý chleba a klystýr vám prý neuškodí. Člověk se má po burčáku cítit lépe, má mít čistější mysl a být dokonce sexuálně výkonnější. Zatímco Moraváci zvládnou pětilitrovou kúru i během jednoho večera, Češi si ji mají rozložit do několika dní. Jsou znalci, kteří si nyní berou dovolenou a jedou ke svému vinaři, aby u něj podstoupili burčákovou "očistu". "Očistný program je nejlépe načasovat do období úplňku nebo do fáze novoluní. Kromě pití burčáku by lidé neměli nic jíst, maximálně suché kůrky chleba," doporučuje znalec burčáku Štěpán Čert. V burčáku je podle lékařů dostatek vitamínů z hroznového moštu, obsahuje velké množství aktivních kvasinek blahodárně působících na zažívací trakt i dostatek neprokvašeného hroznového cukru. Ten na rozdíl od řepného cukru nezatěžuje organismus a dodává mu potřebnou energii. V porovnání s vínem obsahuje asi polovinu alkoholu a spoustu stopových prvků, které tělo k dobrému fungování vyžaduje. Poznat kvalitní burčák je pro laiky obtížné, v obchodech je občas k mání zkvašené hroznové víno. To však nemá s burčákem nic společného. "Situace se ale nyní nesrovnatelně zlepšila. Pokud má někdo pochybnosti, měl by si najít svého vinaře," doplnil Čert.