Pivovarští vysmolovali letité sudy

Parta deseti bednářů vedená Ladislavem Bešťákem začala včera smolit poslední stovku čtyřicetihektolitrových sudů v Plzeňském Prazdroji. A práce jim šla pěkně od ruky.
Každoroční událostí je v Plzeňském Prazdroji vysmolování dřevěných sudů. Parta deseti bednářů vedená Ladislavem Bešťákem začala včera smolit poslední stovku čtyřicetihektolitrových sudů. Ty se v pivovaru používají už jen jako atrakce pro turisty. Bednáři nejprve připraví smolu. "Vaříme ji šest hodin. Její složení je výrobním tajemstvím. Ale výchozí surovinou je čínská a americká pryskyřice. Do každého sudu se potom nalije 50 litrů smoly o teplotě 200 až 220 stupňů Celsia a neprodyšně uzavřeme špuntem," uvedl bednář Bešťák. Sud se potom válí 10 až 15 minut, aby se smola rozlila rovnoměrně po vnitřních stěnách. Poté se špunt vyrazí a ze sudu vyletí se syčením oblaka smolné páry. Zbylá smola se vylije. Vysmolení jednoho sudu trvá 20 až 25 minut. Už za týden se může plnit pivem.