Republiku skolil průjem
Naši republiku trápí v posledních dnech průjmové onemocnění, o kterém zdravotníci nemohou s určitostí říci, zda se již jedná o epidemii! Onemocnění se projevuje průjmem, teplotami, únavou a nevolností.
Průjem, teploty, únava, nevolnost. To jsou problémy, které v posledním týdnu trápí velkou část republiky. Odborníci zatím o epidemii mluvit nemohou. Pokud se totiž pacient rozhodne pro vlastní léčbu a nezajde k lékaři, nemají evidenci. Pomoc vlastními silami ale v tomto případě není na místě. Průjem může být i příznak těžšího onemocnění, třeba salmonelózy. "Je mi hrozně. Minimálně dvakrát za hodinu běžím na záchod, mám hrozné křeče v břiše," potvrdil Pavel Doleček v čekárně lékaře. A není rozhodně sám. Onemocnění mnohde ochromilo i provoz firem. "Do opravy bereme jen objednané vozy, na okamžité opravy nemám lidi. Z dvanácti zaměstnanců fungují tři, zbytek marodí," uvedl Jan Bursa z jednoho jihočeského autoservisu. Nebezpečí, které může s průjmem souviset, si ale mnozí lidé neuvědomují, nejdou k lékaři, a proto ani sami zdravotníci nevědí, zda už v republice nevypukla epidemie. "Pokud se lidé léčí sami, nemáme možnost něco takového zaregistrovat," uvedla pracovnice Hygienické stanice hlavního města Prahy. "Je několik možností, odkud se onemocnění vzalo. Může jít jen o banální letní průjem z vody nebo ze zmrzliny, ale i o průvodní jev salmonelózy nebo úplavice," popsala lékařka Darina Macková. Pacienti často sahají po vlastní léčbě. "Je nutná dieta. Bílé pečivo, banány, jablka a hodně tekutin. Organismus je dehydrovaný. Nejlépe hořký černý čaj," řekla Macková. Samoléčba je ale podle jejích slov riskantní. "Pokud potíže nezmizí po dvou, třech dnech, je potřeba vyhledat lékaře, protože se nejspíš jedná o závažnější onemocnění. Hrozí velká ztráta tekutin, trvalé poškození střev, ale i to, že dotyčný může být bacilonosič," dodala lékařka. Přestože potíže má v posledních dnech stále více lidí, ani Státní zdravotní ústav, ani hygienici zatím o epidemii neví. Jak se onemocnění projevuje? Salmonelóza je infekce nebo otrava kontaminovanými potravinami, hlavně mraženými, mléčnými, vaječnými, masovými a rybími výrobky, zmrzlinou, případně vodou. Má více než 1600 podob. Za 8 až 36 hodin po požití infikované potravy se dostaví zvracení, průjem, bolesti břicha a horečka. Úplavice, neboli nemoc špinavých rukou, se přenáší přímým kontaktem méně často potravinami.