Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový trend: Svítící oblečení!

22. srpna 2003
05:01

Italští vědci objevili převratný módní doplněk. Spojením optického vlákna s textilem vzniká barevné svítící oblečení. ČR je po USA, Itálii, Francii a Maďarsku teprve pátou zemí, do které nová technologie dorazila.

Noční ulice plné "svítících" lidí? To není žádná utopie, ale možná blízká budoucnost. Italští vědci totiž vynalezli spojením optického vlákna a textilu barevné svítící oblečení. Tento patent dorazil i k nám a má šanci stát se novým hitem nejen v oblékání! Po mnoha letech se ve světě módy objevilo něco opravdu nového. Česká republika je po USA, Itálii, Francii a Maďarsku teprve pátou zemí, do které nová technologie dorazila. "Nechceme být dostupní úplně pro každého, je to unikátní nápad a patent. Proto se chystáme v září otevřít jen jediný obchod s těmito výrobky, a to v centru Prahy," uvedl zástupce společnosti Luminex Jan Urbánek. Zároveň s tím chce zprovoznit také internetový obchod. V nabídce bude zhruba 50 výrobků, ke konci roku se jejich počet zvýší až na 200. Kalhoty, trička, šaty, ale také ubrusy, kabelky, polštáře nebo záclony jsou zatím vyráběné v pěti barvách. A jak celý vynález funguje? "Technologie výroby je přísně střežená, ale zdrojem světla je malá dioda, do níž vede shluk optických vláken, kterými se světlo šíří," řekl výzkumný inženýr Raffaello Pardini. Oblečení může být napájeno přes kabel, 9V baterií nebo elektrickým článkem. "Dobíjecí baterie vydrží sedm až osm hodin. Během příštího roku plánujeme zmenšit napájení do velikosti baterie od hodinek," dodal Urbánek. Pomocí malého vypínače bude později možné okamžitě měnit barvy. Oblečení vydrží zhruba pět let. Zajímavostí je, že kromě zájmu velkých firem pro reklamní účely, jedná společnost o tom, že by měly být na olympiádě v Aténách z tohoto materiálu vyrobeny vlajky všech zemí.


Výhody a nevýhody svítícího olečení PRO: Možnost uplatnění např. také v interiérech automobilů, což by mohlo zvýšit viditelnost vozů v noci. Z hlediska bezpečnosti je ideální pro práci ve tmě. PROTI: Firma si chce zachovat exkluzivitu vynálezu. Nikdo jiný nebude moci s optickými vlákny pracovat. Pokud bude mít někdo speciální požadavek, Luminex výrobek podle přesných požadavků dodá. Nepodařilo se zatím skrýt zdroj světla. Pracuje se na větší měkkosti a odolnosti materiálu.
Kolik stojí módní trend ubrus 19 500 Kč kalhoty 10 000 Kč deštník 7 100 Kč polštářek 5 000 Kč kabelka 3 200 Kč pásek 2 600 Kč Cena se liší podle použitého materiálu a je bez DPH 22%