Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Astronomové našli nejchladnější místo ve vesmíru

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Zuzana Pšenicová, mivrk - 
6. května 2012
22:00

Astronomové našli dosud nejchladnější místo ve vesmíru. Je jím plyn unikající z hvězdy, která se nachází v závěrečné fázi svého života.

Pojmy jako nízká nebo vysoká teplota, které běžně používáme, ztrácí ve vesmíru svůj význam. Člověku je při −10 °C zima a při 30 °C už zase teplo. Ve vesmíru je rozsah teplot v porovnání s tím, co známe na Zemi, gigantický. V prostoru mezi hvězdami, kde je téměř vakuum, dosahuje nejnižší teplota −270 °C a naopak v nitrech hvězd jsou teploty až několik desítek milionů stupňů!

Látku není možné stále více a více ochlazovat na libovolnou teplotu. Příroda určila nepřekonatelnou hranici a to −273,15 °C. Označuje se jako »absolutní nula«, protože je to nejnižší možná teplota vůbec, nic nemůže být chladnější. Čím méně energie v látce je, tím je nižší její teplota.

Našel ji dalekohled

Díky Hubbleovu kosmickému dalekohledu (HST) mohli vědci nedávno pozorovat mlhovinu zvanou podle svého tvaru »Motýlek«. Ta se nachází ve vzdálenosti 5000 světelných let od Země. Uprostřed mlhoviny je neobvyklá hvězda vyvrhující do okolního prostoru obrovské množství plynu neuvěřitelně vysokou rychlostí 500 000 kilometrů za hodinu.

Jak se plyn vzdaluje od hvězdy, snižuje se extrémně i jeho teplota na −272 °C, takže je jen o jeden stupeň teplejší, než absolutní nula. Motýlek se tak stal nejchladnějším objektem v celém vesmíru.

Slunce (podobně jako jiné hvězdy) září díky probíhajícím termonukleárním reakcím. Na Slunci probíhá termonukleární reakce p–p (proton – proton) typu, kde se slučují čtyři jádra vodíku na jádro hélia, přičemž se uvolňuje obrovské množství energie.

Termonukleární reakce probíhají ve slunečním nitru, kde dosahuje teplota okolo 15 000 000 kelvinů (1 kelvin je 1 ºC). Také nitra jiných hvězd vykazují podobně vysoké teploty. Je těžké určit, která z nich je nejžhavější.

civavalinda ( 7. května 2012 08:30 )

a dobre je to k cemu???

Zobrazit celou diskusi